Красимира Славова представи "Строители на развалини" - роман на прехода

Председателят на писателското дружество в Първомай Кръстьо Кръстев нарече „роман на прехода“ последната издадена книга на Красимира Славова „Строители на развалини“.  Около това мнение се обединиха всички присъстващи на представянето й. Специално за случая гост на майските културни тържества беше Славимир Генчев - носител на Националната награда за поезия на името на Слав Хр. Караславов.

След като приятели -самодейци на Красимира Славова прочетоха откъси от романа й, г-н Генчев му направи и  кратък анализ. „Строители на развалини“ се характеризира с фрагментарност, динамика на действието, богата галерия от персонажи, лаконизъм, стигащ до лапидарност (в литературата – за стил, който е стегнат, но изразителен – бел. на автора), разнообразие от сюжетни линии, реминисценции, които позволяват да се надникне в миналото на героите.

В ролята си на литературни критици Кръстьо Кръстев и Славимир Генчев се обединиха около мнението, че ако имената на героите се заменят с популярните имена от новините в медиите, романът ще придобие документална стойност. „Строители на развалини“ побира значителна съвременна проблематика, сюжетите преминават през различни социални, политически, криминални и житейски нива, той е калейдоскоп от събития и персонажи с множество проекции, адекватно огледало на времето, в което живеем. Оптимистичната нотка в рома идва с надеждата, че строителите на пясъчни замъци и развалини ще съумеят да изградят нещо истинско.

Макар и малка по обем, между кориците на книжката е събран пъстър парад от личности, повечето от които трудно могат да бъдат обрисувани в бели или в черни краски – така както е в действителността. Променливи и зависещи от обстоятелствата са повечето от героите. Единственият напълно изграден като положителен образ е този на Елена – археоложката. И никой от прочелите романа няма и грам съмнение, че негов прототип е самата Елена Божинова археолог и ръководител на разкопките на Драгойна.

Красимира Славова придружава издаването на своите книги с есе, посветено на идеята, повода, процеса на създаването на литературната творба. И този път тя не пропусна да ни го представи. Това е най- дълго писаната ми творба- сподели Краси. И завърши с цитат на Хорхе Букай:   

„Защото всяко семе знае

                        как да стане дърво.“

В края на срещата тя благодари на всички приятели участвали в представянето на романа – Нели Атанасова, която е съпреживяла раждането на „Строители на развалини“, на читалищните дейци, на кмета на общината Ангел Папазов, на спонсорите: Запрян Велев, Янко Гълъбов, Диана Тонева, Мурадие Ахмед, Петя Друмева, Бояна Кралева, Васил Шапатов, Николай Митков. За оформлението на книгата приносът е на дъщеря й Антония Славова, чиято картина е на корицата.

Много букети и поздравления получи Краси за романа си. Вечерта завърши на раздумка и чаша вино.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини