Миков: Махаме тюркския произход на българите от сайтовете на държавата

Председателят на Парламента Михаил Михов обеща да премахне недопустими за българската история манипулации за произхода на предците ни, които десетилетия наред фигурират в официалните сайтове на държавата ни по искане на сдруженията "Велика БОЛГАРИА" и "Български будители".

Зам.-председателят на НС Мая Манолова първа прие председателите на двете сдружения - Патриция Кирилова и Цвете Борисова, които внесоха писмо-изискване към основните институции в България, в което се поставят проблеми, свързани с националното съзнание и неадекватното образование, пренебрегващо величието на българския дух. Писмото е подкрепено от над 50 патриотични организации, специалисти по сигурността и учени от различни области. Сред тях Световният парламент на Българите, Културният център на българите в Сърбия, ГС "Защита на гражданите", Организацията на националната конференция "България - в световната история", НИСИ, Клуб "1 ноември", АЗКОН, КООСО, ББР, проф. Боян Лалов, проф. Бончо Асенов, проф. Евгений Сачев, доц.д-р Евгени Велев, АСВБ, СБНБ и много други.

"Недопустимо е в официалните сайтове на България да пише, че траките са изчезнали, а българите на Аспарух са тюрки. Това не се базира на никакви научни данни, а е агресивна външна намеса, която поругава националните ни интереси и унижава създателите на българската държавност. Изискваме в кратък 2-месечен срок да се свика научна конференция, която да събере учени, запознати с хилядолетната история на българския дух, да се отвори истинската история на българите и тя да залегне в учебниците на нашите деца. Изискваме да се издадат след 100 години забвение писмата на цар Калоян до папата с финансиране от държавния бюджет - това е един безценен български източник и светъл поглед върху хилядолетната ни история. Тези писма да се изучават в нашите училища и университети, а не лъжливите манипулации в сегашните учебници", пише още в писмото.

"Махаме тюркския произход на българите от сайтовете на държавата", обеща пред двете сдружения Михаил Михов.

Източник: КРОСС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини