Скандалът с ЕГН стигна до ЕК. Преглед на печата

24 часа: МВР чака война заради изгорени в кола 70 кг кокаин

Наркогрупировки правят разследване за палежа на 70 кг кокаин, скрит в тайник на ситроен в Димитровград.

За унищожаването на дрогата през октомври м.г. съобщиха едва днес от МВР. Наркотикът бил поставен в трансформаторна кутия, използвана за тайиник в колата, която била паркирана на площадка на изкупвателен пункт за черни и цветни метали в Димитровград..

24 часа: 53 лв. за Великден в София, 44 лв. - в Смолян

Великденската трапеза излиза по-евтино в малките градове, показа проучване на "24 часа". В Смолян миникошницата за четиричленно семейство струва 44 лв., докато в столицата същите продукти са 53 лв. Причината - в Родопите може да се намери агнешко по 10 лв./кг, а в София цената е поне с 2 лв. повече. Всъщност във всеки град има доста големи разлики в цените на продуктите.

Труд: Плащаш 300 лева и подслушваш телефони

Софтуер за подслушване на мобилни телефони свободно се предлага за продажба в интернет на цени между 299 и 1000 лв., установи проверка на "Труд". "Наемът" за лиценза е за 12 месеца. След като платите таксата, получавате мейл с пълни инструкции как да инсталирате програмата.

Юристи и експерти обясниха, че продажбата на подобен софтуер и устройства е забранена от закона. Използването им също може да доведе до проблеми с правосъдната система.

 

Труд: Скандалът с ЕГН стигна до ЕК

Скандалът с ЕГН, които могат да се проверят в партийните подписки на сайта на ЦИК, стигна и до Брюксел. Евродепутатът Ивайло Калфин е отправил питане до Европейската комисия дали възможността да се проверяват по ЕГН политическите пристрастия на гражданите не противоречи на европейското законодателство за защита на личните данни. Според него е тревожно, че така могат да бъдат контролирани политическите предпочитания на избирателите, което ограничава свободата им да избират. Калфин пита и дали е допустимо политически партии и организации да разполагат с лични данни на граждани, за да регистрират листи за участие в избори. Отговорът на ЕК трябва да дойде до 8 седмици, тоест след изборите.

Стандарт: Зимни гуми до Великден

Връщайте зимните гуми, призоваха от КАТ. От днес до неделя се очакват студ и дъжд, който по високите места ще преминава в сняг. Затова пътните полицаи ще спират колите, които се канят да щурмуват проходите с летни гуми.

Шосетата още не са почистени от пясъка, който през зимата бе хвърлян заради леда. В комбинация с дъжда се образува по-опасна настилка от снега, обясниха от КАТ. Ще се пързаля дори и в кварталите в полите на Витоша, които са на над 900 метра надморска височина. Още от снощи започна голямото преселение за празниците. Очаква се и днес да има засилен трафик, особено в посока от София към провинцията. Синоптиците пък предупредиха, че градусите няма да надхвърлят 15, а в сутрешните часове - 5. За Възкресение обаче се очаква слънцето да се покаже, а температурите да скочат до 18 градуса.

 

Стандарт: Общ фронт за Южен поток

Държавите, през които трябва да минава газопроводът "Южен поток", да се обединят и да защитят проекта. Това стана ясно от изявление на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по повод гласуваната от Европарламента резолюция срещу проекта. Вчера депутатите призоваха газопроводът "Южен поток" да не бъде изграждан, както и да бъдат потърсени други източници на газови доставки за Европейския съюз. В резолюция за руския натиск над Украйна те настояха за повече санкции срещу Москва и особено срещу енергийните й компании.

Монитор: Великден на промоция по-евтин

С една пета по-малко ще платят за великденската трапеза хората, които са оставили пазаруването за последните минути преди празника. От вчера повечето големи магазини и търговски вериги обявиха празничните си оферти, които ще важат до неделя. Средно с 20 на сто са по-евтини основните продукти за великденската трапеза. „Въпреки че пазаруването в последния момент обикновено е много инфарктно, намалените цени си струват", споделят домакини, които тръгнаха вчера на лов за тънки сметки..

 

Сега: Раждаемостта се срина на рекордно ниски нива

България няма скоро да обърне станалите вече устойчиви негативни тенденции - населението намалява и застарява, раждат се по-малко деца, а смъртността остава висока. Раждаемостта у нас се е сринала на нивата от 2002 г., които са най-ниските за последните 14 години. Към края на декември 2013 г. у нас живеят 7 245 677 души. За една година населението на страната е намаляло с близо 39 хил. Всеки пети българин е на 65 г. или повече. Това показват данните на националната статистика за демографската картина в страната за 2013 г.

Дума: ЕС ще преговаря с Русия за газа

Европейският съюз се съгласи да проведе преговори с Русия относно газовите доставки за Европа през Украйна, като предупреди Москва, че позицията й на енергиен доставчик е заложена на карта. "ЕС одобри вашето предложение за консултации с Руската федерация и Украйна относно гарантирането на доставките и транзита на газ", каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в отговор на писмото от президента Путин. В писмото, изпратено до 18 страни членки на ЕС, Путин предупреждава, че Москва няма да толерира закъснение на плащането за доставките на газ за Киев и заплаши да прекъсне доставките напълно, ако не се предприемат действия.

Капитал дейли: Платени медии

"Сергей Станишев засади топола в подножието на "Дунав мост 2" и пожела на Северозапада да се развива по-бързо от нея." Тази история трудно може да се класира в жанра "новина", но това не й попречи да попадне през седмицата в десетина от основните български медии. Обяснението е просто - преди избори вестници, радиостанции, уебсайтове и телевизии се превръщат в рекламен носител на партийната пропаганда. Срещу заплащане все повече медии са готови не просто да публикуват карета или предизборни клипове, а да извършват услугата "отразяване на предизборната кампания". В смисъл да пишат материали за партията, която плати. Партиите, които нямат пари (или намират това за нередно), не получават шанс за отразяване.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини