Санкция в размер на 1,406 млн. лв е наложена на общината

81 общини, между които и Първомай са засегнати от решението на Управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда“ да бъдат санкционирани. Общините са били сюрпризирани с писма през миналата седмица. Корекциите за Първомай са по- малко от 5% от стойността на Водния проект, но в абсолютна стойност това са 1 406 000лв.

Пред Българско национално радио кметът на общината Ангел Папазов каза, че юристите на общината ще разгледат внимателно изпратеното писмо. Вече има становище, че методиката е субективна и някои от мотивите са  неясни. Според него всички процедури са спазени, има мнение за целесъобразност. Органът, извършил до сега контрол, е одобрил дейностите по проекта. Градоначалникът заяви готовност да защити позицията  на общината. „Ние сме партньори с Министерството на околната среда и водите и първо трябва да защитим нашата позиция, винаги може да се намери общ език и да не се стига до крайности". Папазов отказа да коментира на какво се дължи тази санкция и как това ще се отрази на общинския бюджет като подчерта, че България и общините трябва да са един отбор и заедно да защитават интересите си пред Европейския съюз.

За утре е насрочена среща между представители на Националното сдружение на общините в Република България и министър Искра Михайлова. На нея кметовете категорично ще възразят по избрания подход, който е направен, без да се съгласува и да се измери неговото влияние и финансово отражение.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини