Синдикати и работодатели с ултиматум към управляващите

Четирите национално представителни работодателски организации и двата синдиката в декларация предупреждават политиците да спрат да нагнетяват напрежение и изброяват важни според тях приоритети, около които управлението на страната да се обедини.

В декларацията се предупреждава, че ако не бъдат положени адекватни усилия за успокояване на обществото, шестте организации са готови на радикални действия преди парламентарните избори през есента.

Бизнесът и синдикатите настояват партиите, представени в българския и в европейския парламент, да се разберат преди 5 август по два въпроса - за големите енергийни проекти и за споразумението за партньорство за периода до 2020 г.

Те искат Народното събрание да замрази разглеждането на всички законопроекти освен актуализацията на бюджета на здравната каса, решенията, осигуряващи финансова устойчивост в енергетиката, обвързването на пенсионната възраст с продължителността на живота и запазването на ранното пенсиониране на работещите при тежки условия.

Друг приоритет на Народното събрание според декларацията трябва да бъдат всички актове, свързани със задължителните изисквания на ЕС.

Задачите пред правителството са да пресича в зародиш всеки опит за финансова дестабилизация и да представи отчет за финансовото състояние на страната в началото и в края на своя мандат.

От президента деловите среди и представителите на работещите очакват да гарантира създаването на служебно правителство, равно отдалечено от всички партийни, корпоративни и лобистки интереси, както и от президентската институция.

Служебният кабинет трябва да гарантира провеждането на честни и прозрачни избори, финансова, икономическа и социална стабилност на страната, се посочва в декларацията. Друга негова задача е да ускори подготовката на проекта на държавен бюджет за 2015 г. и Споразумението за партньорство с Европейската комисия по бюджетната рамка до 2020 г. и съответните програми към него.

Правораздавателните органи да приложат цялата сила на закона за установяване и предотвратяване на всякакви опити за дестабилизиране на икономиката и на страната, настоява декларацията.

В нея се призовават политиците, обществениците, експертите и журналистите да прекратят всякакви публични изяви, които подклаждат общественото напрежение.

Според декларацията страната изживява безпрецедентната политическа криза, пълен срив на доверието към държавността и държавните институции. Авторите й напомнят, че постигането на обществените цели и решаването на проблемите на бизнеса и работещите изискват диалог и рационални решения, а не самоцелно противопоставяне и нетолерантност, водещи до недоволство и напрежение, Те напомнят на политиците, че са избрани от народа, за да му служат – функция, чието изпълнение в момента е напълно заменено с преследването на тясно партийни и корпоративни интереси.

Бизнесът и профсъюзите осъждат поведението на парламентарните и извънпарламентарни политически сили, които нагнетяват обществено напрежение и обричат икономиката на стагнация, а обществото – на безперспективност и бедност.

Те призовават парламентарно представените партии да спазват принципите на парламентарната демокрация и да оправдаят доверието на суверена, като прекратят игрите с кворума и се върнат в пленарна зала, да насочат усилията си към важни нормативни актове с цел гарантиране на стабилността на икономиката.

Декларацията е разпространена от името на Асоциацията на индустриалния капитал в България, българската стопанска камара, Българстката търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда "Подкрепа".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини