Трудът и капиталът обмислят радикални мерки срещу партиите

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че политиците трябва да постигнат съгласие по основни теми като енергетиката и здравеопазването.
Вчера работодатели и синдикати настояха в декларация да бъде замразено разглеждането на всички законопроекти, а Народното събрание да се заеме само с решения, които да осигуряват финансова стабилност в здравеопазването и енергетиката.

Те заявиха, че ако няма адекватни усилия за успокояване на обществото, ще преминат към радикални действия, като използват всички възможни обществени и граждански инструменти преди парламентарните избори.

"Индикатори на декларацията бяха работодателите, което значи, че им е прекипяло. Очевидно това с изкуствено предизвиканата банкова криза в рамките на политически боричкания им дойде в повече. На тази среща чух от работодателите такъв тон и говорене, каквито от 20 г. не бях чувал. Нервите нетрадиционно дойдоха от тях. Говореше се за много сериозни мерки", коментира за БНР Манолов.Според него депутатите ползват неидването на работа като странен инстумент и напомни, че проблемът с бюджета на НЗОК "виси", освен това страната навлиза в нов програмен период за европейското финансиране.

Манолов предупреди, че има неща, които трябва да бъдат спешно направени, в противен случай ще има сериозни проблеми в бъдеще. 

"А те се занимават с това каква банкова криза да предизвикат, за да съборят държавата, за да си преразпределят баницата. Абсурд някакъв. Трябва да престанат да си играят на шикалки и да разберат, че са изпратени да работят там", призова той. 

Според Манолов ситуацията в страната поставя в напрежение всички, от които зависи вземането на някакви решения, защото не знаят кой ще им търси отговорност за стореното или нестореното.

Синдикатите поискаха отчет от премиера за финансовото състояние в страната преди и в края на мандата му, за да се избегне традицията виновни винаги да са предишните управляващи. 

В декларацията се настоява президентът да назначи служебен кабинет, равно отдалечен от партийни, корпоративни и лобистки интереси, както и от самата президентска институция, за да бъде гарантирана подготовката и честното произвеждане на предсрочния вот.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини