Бизнеса в Кърджали проявява интерес към младежи със средно образование

Половината от анкетирани от Агенцията по заетостта работодатели заявяват, че предпочитат да наемат младежи със завършено средно или средно специално образование. От бакалаври се нуждаят 15 на сто от компаниите, а от магистри 10 на сто. Това каза изпълнителният директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Асен Ангелов.

Ангелов представи междинни резултати от онлайн проучване на Агенцията, в което за десет дни са се включили над 3700 работодатели. Проучването е непосредствено преди началото на схемата "Младежка заетост", първата по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020, изпълнявана от АЗ. Общата стойност е 35 млн.лв, като първоначално 20 млн.лв. ще бъдат отпуснати от националния бюджет, а на по-късен етап те ще бъдат възстановени от ЕК. "Младежка заетост" ще позволи на около 7500 младежи до 29 години да се включат в стаж или обучение в работна среда.

Най-много работодатели в сферата на услугите (туризъм, ресторантьорство) търсят младежи за стаж или обучение - 30 на сто от участвалите в анкетата. Младежите имат най-големи възможности за стаж като бармани, сервитьори, готвачи, продавач-консултанти, уточни Ангелов. Интерес към схемата проявяват работодателите от цялата страна, като за момента най-много заявки има от Враца, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Бургас, Видин, Кърджали.

По думите на Ангелов от Агенцията очакват в следващите етапи на анкетата да се включат повече работодатели, които имат интерес към висококвалифицирани специалисти.

По-голямата част от работодателите - 65 на сто, заявяват, че имат възможност да сключат договори по схемата още през септември.

Безработните младежи през юни 2014 година са с 6000 по-малко в сравнение със същия месец миналата година. Регистрираните безработни младежи до 29 г. са 58 575, което е 16,7 процента от всички безработни, информираха от Агенцията по заетостта.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини