БСП ще лови гласове с дистанциране от ДПС. Преглед на печата

"Монитор": 180 "за" оставката на Орешарски

180 народни представители гласуваха "за" оставката на кабинета "Орешарски", с което прекратиха предсрочно мандата му. Премиерът и министрите все пак са длъжни да продължат да изпълняват функциите си до 6 август, когато ще предадат щафетата на служебния кабинет.
Оставката на оглавяваното от Пламен Орешарски правителство бе подкрепена вчера почти единодушно от депутатите на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", както и от трима независими техни колеги.

"24 Часа": Президентът с обръщение към Народното събрание утре, после дава мандата на БСП

На 25 юли, в 11.00 часа, президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на президентството. Два часа по-късно, в 13ч. Плевнелиев ще връчи и мандат за съставяне на правителство на "Коалиция за България", втората по численост парламентарна група в 42-то Народно събрание.
Проучвателният мандат днес първо бе връчен на политическа партия ГЕРБ. Бойко Борисов обаче веднага отказа и го върна.
Очаква се третата партия, която ще получи мандата, ако БСП го върне, да е ДПС.

"Стандарт": Президентът заръча: Нов бюджет до 6 август

Нов бюджет до 6 август. Това поиска от лидерите президентът Росен Плевнелиев. Той събра шефовете на партии в парламента веднага след като депутатите освободиха кабинета "Орешарски". 180 депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП гласуваха "за" оставката на министрите. 8 социалисти бяха против, още толкова депутати се въздържаха.
Още два приоритета предложи държавният глава на парламента. Първият е да се даде възможност на служебното правителство да тегли заеми при необходимост. Следващият - да стабилизира БНБ. Днес Плевнелиев ще защити тезите си в обръщение пред Народното събрание.

"Труд": БСП ще лови гласове с дистанциране от ДПС

Предизборно БСП реши да ревизира отношенията си с ДПС. Мотивът - това се налагало, "за да се спре използването на властта за икономическо облагодетелстване".
Решението за ревизия на връзките между двете партии, които до сряда крепяха кабинета "Орешарски", е записано в резолюция, с която столетницата ще се явява на предсрочните парламентарни избори. Документът, който бе одобрен на закрит пленум вчера, ще бъде гласуван на червения конгрес в неделя.

 

"Дума": ВМРО се съюзи с НФСБ

Ръководството на ВМРО приема предложението на НФСБ за създаване на Патриотичен фронт, който да работи за защита на българските национални интереси, съобщиха от партията. От ВМРО вчера единодушно решиха, че прекратяват участието си в коалицията с "България без цензура", Земеделски народен съюз и движение "Гергьовден".
ВМРО призовава всички честни българи за обединение на идващите избори, за да бъде прекратен престъпният грабеж, довел България на прага на национална катастрофа и за да бъде извадена антиконституционната партия ДПС от властта.
ДУМА припомня, че разривът между ВМРО и ББЦ започна преди седмица, когато Валери Симеонов отправи покана за създаване на Патриотичен фронт, а Николай Бареков обяви, че партията му ще се яви самостоятелно на изборите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини