Кратка, лятна дестинация - пикник в Златна ливада

Манастирът „Св. Атанасий“ до село Златна ливада е приятна дестинация за един ден в летните горещини. От Първомай до там може да се стигне по няколко начина – през околовръстния път на Чирпан се отбивате през село Зетьово или през село Ценово. Разстоянието е около 35 км. В момента по- закърпен е пътят през Ценово. Друга възможност е по черния път от Добри дол, за който казват, че е живописен, но прашен. Най – кратко е преминаването през Скобелево, но е само за високопроходими автомобили.

Манастирът „Св. Атанасий“ е построен на мястото на най- стария европейски манастир, който според два източника е създаден по препоръка на самия светец. През 2001 година е намерен негов пътепис, в  който разказва за пътуването си до Сердика за Вселенския събор, през 343-344 г. Тогава според описанието е преспал в близост до град Берое. Уникалността на манастира се допълва и от местните легенди за лековитата вода в кладенеца, свързани с основаването и покровителството му от Свети Атанасий, както и от постницата в скалите над манастира - чудотворна дупка, обитавана от светеца и неговите следовници в дни на пост, молитва и усамотение, през която поклонниците минават за здраве и благоденствие. Манастирът е възстановен в началото на 80-те години, благодарение на Людмила Живкова.

Там се пази стара икона, която според легендата е намерена във водата на изворчето. Църквата притежава фотокопие на реймското евангелие, написано на кирилица и глаголица, над което са се клели френските крали. Наскоро от Кайро е донесена и икона на св. Атанасий Александрийски.

Комплексът има църква, параклис "св. Петка", а в момента по идея на игумена отец Борис, в помещението с тайник се подготвя музейна сбирка, посветена на Апостола на свободата.

Както става ясно от името на близкото село, около и вътре в манастира има прекрасни ливади, а те допълнени от сенките на вековни дъбове са удобни места за пикник.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини