България пламва до 10 дни от ”син език”, взимат спешни мерки

Една трета от страната е обхваната от болестта по животните "син език", до 10 дни заразата ще е в цяла България. Експерти взимат спешни мерки.
Досега официално е потвърдено разпространение на опасната зараза в райони на юг от Стара планина. Огнища на заболяването бяха регистрирани в Хасково, Кърджали, Смолян, Бургас и Ямбол.

При „син език“ преносът на болестта става с едни мушици, които се наричат куликоиди и няма как да се ограничи процесът на предаване на вируса.

Има съмнения за животни, болни от "син език" и в Шуменско. Чакат се резултатите от изпратените още миналата седмица проби от град Върбица и село Риш, предаде БНР.

В момента е обхваната една трета от България, но прогнозата е, че до десетина дни може да обхване и цялата страна, смята изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните Пламен Моллов.

На проведената в Шумен областна епидемична комисия бяха разпоредени спешни мерки за предотвратяване разпространението на болестта.

Практикуващите ветеринарни лекари, обслужващи животновъдните обекти, не издават ветеринарно-медицински свидетелства за транспорт за придвижване на живи животни с изключение на животни, предназначени за незабавно клане и само за една кланица на територията на областта - тази във Велики Преслав.

Забранена е пашата на преживните животни от 19 до 8 часа сутринта.

"Син език" е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни. Най-често боледуват овце и кози, а при някои от щамовете смъртността може да достигне до 70%.

Въпросът е изключително икономически, тъй като болестта не е опасна за здравето на хората, обясни Моллов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини