Над половин милион души са евакуирани в Япония заради тайфуна „Халонг"

Японските авиокомпании бяха принудени да отменят още 232 вътрешни полета заради тайфуна "Халонг", който продължава да бушува в южните и централните части на архипелага. Така броят на отменените от петък полети надвиши 700, съобщи ДПА.

Стихията предизвика също спирания и нарушения в работата на наземната транспортна система. С огромни закъснения се движи железопътният транспорт, някои линии на високоскоростните влакове са спрени.

Препоръки за евакуация получиха повече от 1,6 милиона жители на Япония. Най-сериозна е обстановката в префектурата Мие, където паднаха поройни дъждове.

Тази сутрин окото на тайфуна е над град Аки на остров Шикоку. То е придружавано от ветрове с максимална скорост от 126 км в час и пориви на вятъра до 180 км в час. Придвижва се на север-североизток със скорост 20 км в час.

Очаква се до утре сутринта в района на Токай да паднат валежи до 400 мм и до 300 мм в Шикоку, Кинки и района на Токио. Телевизионният канал Ен Ейч Кей съобщи за 26 пострадали. Отправени са предупреждения за кални свлачища, високи вълни и разлив на реки, предаде ДПА.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини