72 ферарита се карат в България, едно е ново. Преглед на печата

„24 часа": 72 ферарита се карат в България, едно е ново

72 ферарита са с български регистрационни номера, сочи официалната статистика на МВР.

22 от тях са на възраст до 5 години. През първите 6 месеца на годината у нас е ригистрирано само едно чисто ново ферари и още 10 употребявани. От пътната полиция за първи път дават свободно подробна статистика, след като години наред искаха баснословни суми за тази любопитна информация.

Официалните данни в сайта на МВР показват, че в България с най-много регистрации е "Фолксваген".

 

„Труд": БЕХ внесъл 191 млн. лв. в "Южен поток" въпреки заповед на министър

Служебният икономически министър Васил Щонов нареди днес на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да спре всички дейности по проекта "Южен поток", докато не бъде одобрен от Брюксел. Това съобщиха от министерството. Минути по-късно се оказа, че от ведомството са изненадани - БЕХ не се е подчинил на заповедта.

Според информацията на министерството БЕХ се е отказал да увеличи със 191 млн. лв. капитала на проектната компания "Южен поток България". Държавната компания притежава 50% от дружеството, останалият дял е на "Газпром".

 

„Стандарт": Полски домат срива пазара

След полския водопроводчик и полският домат уплаши Европа. Зарзаватът заля пазарите, след като Русия забрани вноса на храни от ЕС.

Само са седмица цените у нас се сринаха с 33%. Килото вече се продава за 77 ст. По-евтини с близо 10 на сто са и краставиците.

Радостта от евтината салата за народа обаче се оказа пагубна за фермерите. Те се оплакаха, че при тези цени не могат да оцелеят и догодина по пазарите изобщо няма да има български домати. За да спаси стопаните от фалити, Европейската комисия реши да отпусне 125 млн. евро помощ. Тя е за земеделци, които изтеглят продукцията си от сергиите или се откажат от реколтата си. Целта на мярката е да предотврати наводняване на пазара и срив в цените на европейската стока.

 

„Монитор": Купуваме за година 7 кв. м от апартамент

Със средната си годишна заплата от около 9475 лева на година можем да си позволим да купим 7 само квадратни метра от жилище в София, сочат изчисленията на „Монитор". В същото време с получаваните за 12 месеца 38 568 евро всеки работещ белгиец може да си купи в София просторен апартамент от 85 квадрата или 2 по-малки.

Спрямо нашите, малко по-високи са възможностите на други граждани на страни от ЕС като хървати и поляци. При цени на апартаментите в българската столица от около 700 евро за квадрат тяхното средно годишно възнаграждение от около 12 400 евро им стига за по 17,7 кв. м.

 

„Сега": Бюджетът получи рекордно ниски дивиденти от държавните фирми

Очакванията, че изоставането в приходите в хазната ще бъде частично компенсирано от внасянето на дивидента на държавните дружества в бюджета, не се оправдават. При планирани около 110 млн. лв. приходи от дивидент на база на финансовите резултати на дружествата за 2013 г. в бюджета са внесени едва 52.4 млн. лв. Това е безпрецедентно ниско ниво за последните 5 години, в които постъпленията от дивидент на държавата варираха от 140 до 420 млн. лв. Не е ясно защо приходите са толкова малко, а осигуряването на подобна информация внезапно се оказа данъчна и осигурителна тайна.

 

„Дума": Оскверниха паметника на Хаджи Димитър на Бузлуджа

Неизвестен вандал е осквернил паметника на бореца за свобода и независимост на България Хаджи Димитър на връх Бузлуджа. С червен спрей върху постамента е написано: "Смърт за гяурите".

Графитите са забелязани в петък от хижарката на Малка Бузлуджа. Тя подава сигнал към служителите от Националния парк-музей "Шипка - Бузлуджа". На следващия ден надписът е почистен от служителите.

Като недопустим вандалски акт определят музейните работници надписа върху паметника на националния герой. Според Мая Миланова, зам.-директор на музея "Шипка - Бузлуджа", надписът е крайно неприятен инцидент. "Изключително сме омерзени от случващото се както на Шипка, така и на Бузлуджа. Подобни актове, които будят омраза, не са от полза никому. Нацията трябва да проумее, че само пазейки светините си, историята си, ще имаме бъдеще", каза тя.

 

„Капитал дейли": БЕХ пренебрегна енергийния министър за "Южен поток"

Министърът е наредил да бъдат преустановени всякакви действия по "Южен поток", докато проектът не отговори на европейските законови изисквания. С писмо до БЕХ, който заедно с руската "Газпром" си поделя собствеността в проектната компания "Южен поток България", министърът е поискал и да се прекрати възлагането на тръжни процедури и сключването на договори по проекта, съобщиха от министерството в понеделник.

С парите от увеличението на капитала обаче може да се задейства вече сключения договор за строителство с руско-българския консорциум. Това не е нито тръжна процедура, нито нов договор. Затова ръководството на "Южен поток България" може пак да пренебрегне волята на министъра и четейки буквално заповедта, да реши да плати аванс на строителя. Това вече ще направи "Южен поток" необратим. Поне не и без финансови претенции от страна на избрания консорциум.

"Южен поток" беше обявен за замразен още от бившия премиер Пламен Орешарски заради опасност от наказателна процедура от Европейската комисия. Впоследствие обаче се оказа, че това не засягало подготвителните дейности. Така проектната компания закупи земя за газопровода от Министерството на земеделието и получи разрешително за строеж от регионалния министър, а акционерите в дружеството строител бяха подменени.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини