Училища и градини са с неизпълнени предписания преди началното на учебната година

Оградата на ОУ "Кирил и Методий" вече е боядисана, но по предписание на това място трябва да се сложи врата

6 общински училища и всички детски градини имат неизпълнени предписания за привеждането им в съответствие с нормативните изисквания. Това е посочено в справка на дирекция „Образование“ за готовността на учебните заведения за началото на учебната година. 

Огромен проблем за училищата се оказват санитарните възли. От години няма средства за извършване на основен ремонт на тоалетните на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“.  Външни остават тоалетните във Воден, Дълбок извор, Бяла река, НУ „Христо Ботев“ – Първомай. Липсата на програми, които могат да обезпечат такъв ремонт и недостатъчните средства в бюджета на общината оставя учениците от тези училища в 21 век без удобството на вътрешната тоалетна с течаща вода и чешма. Справката е направена, за да може да се вземат под внимание предписанията и поне една част от тях да влязат в инвестиционната програма на общината през следващата година. Между неизпълнените предписания е посочено почистването и заграждането на двора  на училище „Св.св. Кирил и Методий“ в Първомай с метална ограда. Това, за разлика от тоалетните, е в процес на изпълнение. Предполагаме, че ще бъде поставен и знак 19, предупреждаваш за внезапната поява на деца на пътя, както е предписано от Областната дирекция на МВР.

Всички детски градини от общината се нуждаят от компютърни конфигурации. С изключение на ЦДГ „8 март“ към всички тях са направени и специфични предписания свързани с електрическата инсталация, построяване на тоалетни възли, ремонт на покриви и др.

На сайта на общината е публикувана и справка на извършените ремонтни дейности в учебните заведения в съответствие с инвестиционната програма. Само в НУ "Отец Паисий" Искра новите придобивки - отопление и вътрешни тоалетни, поправката на покрива и др. са финансирани по програма на МОН. В останалите 14 детски градини и училища ремонтите са за сметка на общинския бюджет или на делегирания на училището бюджет.

Въпреки трудностите,  в информациите си до кмета на общината директорите на общинските образователни институции отчитат готовност за откриване на учебната 2014 / 2015 година по отношение на състояние на материалната и учебно - техническата база, осигуреност на общинските училища и детски градини с гориво за отоплителния сезон, обезпечаване с учебници и кадри, осигурен е и транспорт за пътуващите ученици.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини