ПМС- плод на еволюцията?

Това явление е неизбежно, като смъртта и данъците, а и не е по-приятно от тях. Всеки месец милиони жени усещат, че нещо не е така – мъжът не е този, и децата не са същите, работата е ужасна, вкусът в устата, изобщо нищо в живота не е наред. Защо на природата ѝ е потрябвало да подлага жените на това мъчение всеки месец? Още по-странно изглежда, като се прибави и фактът, че самките на повечето млекопитаещи се не страдат от предменструален синдром (ПМС).

Австралийският биолог Майкъл Джилингс издига хипотезата, която позволява предменструалният синдром да бъде свързан, именно с една черта, която липса при повечето животни – устойчивата връзка между партньорите.  

Според изследването му, публикувано в Evolutionary Applications, ПМС е еволюционна адаптация, която позволява на жените да увеличат шансовете си за появата на потомство.

Тъй като раздялата на жената с партньор, когото тя повече не обича, често се случва именно в периода на ПМС, ученият предположил, че този период е като инструмент за естествен отбор, с помощта на който жената се избавя от мъж, който не може да я дари с потомство.

Трудно ни е да приемем връзката между ПМС и раждането на дете. Ясно е, че ПМС липсва през бременността, но след като детето се роди проклетото състояние отново се появява. Къде е връзката?

За всеки етнолог, изучаващ живота на първобитните ловци, тя е очевидна. При жените в репродуктивна възраст, в такива племена, менструация почти няма, тъй като те или са непрекъснато бременни или кърмят. Т.е. в древността ПМС са имали само момичетата, които все още нямали партньор и жените с безплоден партньор. Редовното появяващото се безумно състояние, служило затова, да подбужда жените по-често към лошо отношение към партньора и в един прекрасен ден те да се разделят.

Сред първите прамайки на нашия вид хормоналният механизъм, предизвикващ ПМС, се е срещал много рядко, но тези единични жени имали важно еволюционно преимущество. Следователно гените, предразполагащи към този еволюционен механизъм, е трябвало да се разпространят все повече сред популацията.

В крайна сметка ПМС се е превърнал толкова нормално явление при жените, както напр. кърменето.

Може би хипотезата на Джилингс ще позволи на жените да се примирят със състоянието, което китайците са нарекли „старата приятелка”.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини