Без политици на курбан и хатим в Чепинци

 С курбан и хатим /прочитане на Корана/ в рудоземското село Чепинци бе отбелязан днес изпитът на деца, завършили основната религиозна подготовка, съобщи БТА. Изпитването на 27 деца, прочели Корана се превърна в празник на селото, а курбан трапезата събра хиляди гости. В джамията не бяха забелязани политици, след като в навечерието на предизборната кампания бившият имам от Чепинци Вели Караахмед се обърна с публичен призив да се държи вероизповеданието на „максимално отстояние от политическите сили”.

           Рецитиране на наизустени сури /текстове/ от Корана и въпроси относно основни понятия в исляма включи днешният изпит за момичета и момчета от Чепинци. Над 80 деца в селото посещават целогодишни Коран курсове, водени от петима преподаватели, обясни Хайри Брахимбашев, председател на Джамийското настоятелство.

            И християни, и мюсюлмани трябва да знаем, че молитвените домове не са място за политически боричкания. Това заяви Вели Караахмед по повод отправеното от него до Главно мюфтийство отворено писмо с призив да се съхрани независимостта на мюсюлманското изповедание и да не се допуска превръщането на молитвените домове в арена на политически идеи и платформи.  Нека политиката да бъде по улиците и площадите, но не и там, където човек разкрива най-интимната част от себе си, заствайки пред Бог, заяви Вели Караахмед. Той обясни отвореното писмо като желание „да се държат политиците далече от молитвените храмове- от джамии, църкви и синагоги”. Според бившия имам през годините са очевидни много опити за политическо присъствие в храмове.

            Участници в празника хатим заявиха, че споделят апела на Вели Караахмед и не биха допуснали в джамията политически внушения.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини