ЦИК спря наблюдатели на Бареков за вота заради зависимост

Има медии, които не са спазили ангажимента си да публикуват тарифите си за платени изяви в предизборната кампания. Вероятно ЦИК ще разгледа този въпрос, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов в интервю за БНР.

Централната и регионалните избирателни комисии тълкуват като пожелателен законовия срок за публикуване на тарифите на медиите за платени изяви в предизборната кампания, заяви Катя Михайлова от Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ). За Националното радио тя посочи: Искаме да въведем по-равна основа за старт на всички медии в предизборната кампания, защото медия, която не изпълнява първото и най-елементарно изискване на Изборния кодекс - да публикува офертата си в законово указания срок, няма право да получава пари от медийните пакети.

По-активна ще бъде информационната кампания за изборите в чужбина, каза Цветозар Томов и посочи: Има контакти с неправителствени организации в различни страни. Подготвят се брошурите и другите разяснителни средства за кампанията. Нещата вървят в доста по-задоволително темпо, отколкото предишния път. Дали ще се справим, ще прецените вие.

Преференцията ще бъде по-различна, отколкото на европейските избори, добави Томов и обясни: Хората трябва да разберат, че за разлика от изборите за европейски парламент, при тези избори не полагането на преференциален вот ще бъде интерпретиран като вот в полза на водача на листата. Така е в Изборния кодекс. Ако хората биха желали промяна в листата, да положат преференциален вот.

По отношение на наблюдателите, Томов коментира, че отказана регистрация на сдружението на „България без цензура" и на План БГ, което отново се представлява отново от Николай Бареков.

"Вчера ЦИК отказа регистрация на едно сдружение заради политическа ангажираност на представляващите го и отхвърли проект за решение за регистрация на друго сдружение по същата причина. Така че в момента се мъчим да се поучим от резултатите с наблюдателите в предишните предизборни кампании и ЦИК поне с тези с действия показа, че се интересува по същество дали организацията, която иска да наблюдава изборите, се кани да прави това безпристрастно, свободно от политически предпочитания и подготвяйки хората да изпълняват това. Всички знаят, че на предишните избори в много случаи не беше така. Аз лично бих призовал медиите да ни подкрепят в това отношение, защото смятам, че това ще е трудна борба, ще има обжалвания в съда. Нашата цел е да спазим духа на закона. Партиите и коалициите, участващи в изборите, имат възможност да регистрират свои застъпници и свои представители, които имат други функции и могат да изпълняват тези функции на защита на партийния интерес", коментира в националния ефир Цветозар Томов.



Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ли
    Лили
    0 0
    13:49, 2 сеп 2014
    Е как ще приемат, като ги е страх от тях
  • 2
    Ол
    Олга
    0 0
    13:52, 2 сеп 2014
    По-силната зависимост е тази на ЦИК от Борисов...
  • 3
    Ол
    Олга
    0 0
    13:58, 2 сеп 2014
    На изборите на 25 май явно видяха, че наблюдателите на Бареков няма да си мълчат при търговия с гласове, та от сега започнаха от рано да решават проблемите...
  • 4
    Ан
    анонимен
    0 0
    14:02, 2 сеп 2014
    Ограничете тези на ДПС!
  • 5
    Ан
    Анонимен
    0 0
    14:13, 2 сеп 2014
    И това, ако не е атака директно срещу България без цензура. Какъв е проблемът да има повече наблюдатели?

Още новини

Последни новини