Повече от половината китайци очакват война с Япония

Повече от половината население на Китай смята, че страната им ще поведе война с Япония в бъдеще.

Социологическо проучване, проведено и в двете държави, показва, че 53,4% от китайците предвиждат бъдещ конфликт, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Повече от една пета от анкетираните смятат, че това ще се случи до няколко години, а 29% от японците предвиждат военна конфронтация.

Изследването е представено в навечерието на втората годишнина от японската национализация на спорните острови Сенкаку в Източнокитайско море, която предизвика обтягане на отношенията между двете държави.

В анкетата участват 1000 японци на възраст над 18 г. и 1539 китайци в същата възрастова група.

93% от японците не одобряват поведението на Китай, миналата година 91% са били с отрицателно мнение за Китай.

Това е най-силното неодобрение сред японците от началото на провеждането на ежегодната анкета през 2005 г.

Отрицателно мнение за Япония имат 86,8% китайци, като се отбелязва подобрение от 92,8% миналата година.

Най-често посочваната причина за неодобрение сред японците е, че действията на Китай не са съвместими с международните правила.

На второ място са "егоистичните" китайски действия за осигуряване на ресурси, енергия и храна.

Третата най-посочвана причина са историческите спорове, а на четвърто място се посочва конфронтацията за спорните острови Сенкаку в Източнокитайско море. Пекин смята островната група за изконна китайска територия, отнета незаконно през 80-те години на 19 век. Спорът за островите се изостри през 70-те години на 20 век, когато в района бяха открити залежи на природен газ и петрол.

Преди 2 г. Китай и Япония си размениха остри обвинения във връзка с претенциите за малка група острови.

Кавгата започна с изказването на китайския външен министър Ян Цзечъ пред участниците на Общото събрание на ООН, който обвини Япония в "сериозни нарушения" на китайския суверенитет с решението си да откупи островите Дяоюйдао (или Сенкаку, както ги наричат в Япония) от предишните им собственици - японско семейство. Това предизвика масови протести в Китай.

Водещи японски компании временно спряха дейността на заводите и офисите си в страната. Сред тях бяха Тойота, Нисан, Хонда и Панасоник.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини