Китайка живее 24 години без малък мозък

24-годишна китайка живее без малък мозък. Интересното е и това, че жената не е имала сериозни проблеми с моторната и когнитивната функция, което свидетелства за високите адаптивни функции на големия мозък.

Случаят, описан в сп. Brainе първият документиран в научната литература, случай на подобна патология. В предните девет случая продължителността на живота на пациентите е била много кратка и липсата на малък мозък се установявала при аутопсията.

В настоящия случай младата жена отишла в болница с оплаквания за виене на свят и гадене. Говорът на жената бил не много разбираем, а освен това тя винаги е имала проблеми при ходенето.

Майката на пациентката разказала, че дъщеря й започнала да стои права без подкрепа едва на 4-годишна възраст, а проходила на 7 години. Момичето успяло да проговори едва на 6 години и никога не е ходило на училище.

В същото време младата жена е нормално социализирана и ориентирана, омъжила се е, има дете, а нарушенията в двигателната и когнитивната й функция били оценени от лекарите като „средна степен”.

Компютърната томография показала пълна липса на малък мозък. Мястото на липсващите тъкани било запълнено с течност. Авторите на изследването отбелязват, че всички отклонения, установени при жената, са значително по-слабо изразени, от колкото е могло да се очаква при отсъствието на толкова важна част, като малкия мозък, което говори за висока степен на пластичност и адаптивни функции на главния мозък.

Според учените функциите на малкия мозък са били преразпределени между други части на мозъка.

Малкият мозък заема около 10% от общия обем на мозъка и съдържа почти 10% от всички неврони. Той е част от главния и отговаря за координацията на движенията, регулирането на равновесието и мускулния тонус. Освен това се  предполага, че тази част от мозъка е свързан с мускулната памет.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини