Пробегът на мира се превърна в празник за Първомай

Пробегът на мира донесе в Първомай огъня, символизиращ любовта, хармонията, единството. Десетки ученици от петте училища в Първомай се докоснаха до факлата, преминал през ръцете на велики личности в спорта, изкуството, политиката и обществения живот по света. Оливия от Мексико, Ханс от Германия, Любо от София, Андрей от Русия и още няколко атлети придружаваха факлоносеца Стефан от Сърбия, който предаде огъня на Иван Танев на входа на града. Първи ги посрещнаха децата от дебърското училище „Георги Караславов“. Те първи научиха за инициативата, за смисъла на този пробег, първи играха „играта“, в която трябваше да поставят дясната си ръка до сърцето, да замълчат за момент и в тишината да усетят прилива на топлина и любов. Същото се повтори и по - късно в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Факелът се предаваше от ръка на ръка, но да бягат с него по улиците на Първомай беше привилегия за малцина –След Иван Танев щафетата поеха Славчо Митев, Антоан Банялиев, Росица Петкова, а по централните улици и Румен Зидаров. Пред общината посланиците на мира и атлети от ПГСС "Васил Левски" бяха посрещнати от кмета на общината Ангел Папазов, заместника му Николай Митков, председателя на комисията по спорта Илия Ганчев, ученици от ОУ „Кирил и Методий“ и граждани, любопитни да видят какво се случва в позаспалия ни след празниците градец. Там на градоначалника ни беше връчен сертификат, удостоверяващ, че град Първомай е част от инициативата Пробег на мира. Преди да потегли към Димитровград групата атлети се спря за кратко и в ОУ „Христо Ботев“, за да предаде посланието, че „Мирът не означава отсъствие на война, а означава присъствие на любов, хармония, удовлетворение и единство“.

Координаторът на събитието за Първомай, възпитаникът на местната гимназия Васко Вълев, остана удовлетворен от посрещането на огъня в родния му град- за тези деца това е истински голямо и значимо събитие – сподели той - доволен съм, че успяхме да преминем през толкова много места и да запознаем толкова много деца с идеята на пробега.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    Ба
    бай иван
    4 0
    13:47, 18 сеп 2014
    кмет е, не е кмет! що е то?
  • 2
    12
    123
    7 0
    14:48, 18 сеп 2014
    Зрастии- ей тва е!
  • 3
    Фе
    фен
    6 0
    15:04, 18 сеп 2014
    Здрастито приема огъня . Какъв трогателен момент и каква поредна футболна драма :)
  • 4
    Ци
    цик
    4 -8
    15:11, 18 сеп 2014
    дали е кмет или не ДЕПУТАТ ще е Виж коментара
  • 5
    11
    1111
    3 -10
    15:22, 18 сеп 2014
    Ще е!Ако ще да се съдерете от хейтърство,драскачи,... Виж коментара
    • 22
      2222
      3 -3
      22:49, 18 сеп 2014
      Е, добре.И какво ако е.За вас властта е била винаги самоцел,и начин да трупате лично богатство.А иначе сте най- социалните и мразите капиталистите и капитализма.Това не е злоба.Кажете какво сте направили за хората и града през всичките 70 години които сте на власт.И особено след 1990г. до днес.Едно голямо НИЩО!
  • 6
    1_
    1_1411044389
    4 -4
    15:46, 18 сеп 2014
    Злобата ще ни погуби
  • 7
    Ба
    бай цанко
    7 -4
    16:03, 18 сеп 2014
    Те драскачите са 2-3-ма под различни имена!Всички ги знаем кои са!Единия е бивш комунист 30 години ял от партийните пари сега се обръща и само злоба лее срещу всички!А когато не е пред компютъра виси в кафето на общината и събира клюки!
    • Що
      що е то
      4 0
      23:28, 18 сеп 2014
      ха другаря керанов ли е това
      или по точно вече господин керанов

  • 8
    Ха
    Харесвам
    1 -1
    23:49, 18 сеп 2014
    Инициативата "Peace Run" символизира стремежа за създаването на един по-добър свят. Тя дава възможност на малки и големи да погледнат отвъд собствените въображение и представи и да се убедят, че единството (oneness) може да преодолее много страдания и по същество е единствения цивилизационен избор. The Choice of the new generation (Изборът на новото поколение). България, до 10-15 години, ще бъде неделима част от този избор. Всички, които не осъзнаят и не приемат необходимостта от тази промяна, просто ще изчезнат.
    • Ед
      единство на гладно
      9 0
      00:18, 19 сеп 2014
      За какво точно става въпрос?! На тия деца някой ще им обясни ли как покрай това единство някой яко им яде от паничките и им пуска трохи, на които задължително трябва да се радват.
    • 34
      3456
      2 -2
      08:48, 19 сеп 2014
      Единството в глобален мащаб не позволява да съществуват малки нации като България.След 10-15 години България ще е претопена, ще има едни малки българийки(София,Пловдив и др.)и другото ще е глобалната "сплав".Дано света тогава е по-единомислещ в "прави на другите това, което искаш те да правят на теб"
    • Ка
      като Форест Гъмп
      4 -1
      09:40, 19 сеп 2014
      Оо, я стига! Никой не знае какъв ще е света след 15 години. Но какъвто и да е, винаги по-силния и по-умния е имал най-доброто, а за по-слабия и по-глупавия са оставали трохите. Сега това е особено очебийно с тази глобализация и европеизация. Не можем да станем по-силни, защото сме малко и глупави. Но можем като Форест Гъмп да хукнем и да бягаме, да бягаме, да бягаме .... та дано нещо накрая се обърне!
    • Ве
      Веселина Пашева
      0 -1
      11:47, 22 сеп 2014
      Стремежът към ,,създаване на един по-добър ,,свят е нищо повече от стремежа на СЕКТАТА Шри Чинмой да получи своята част от ловните полета за заблудени детски души в България! В частност в Първомай. Както винаги с неизменното предателско съдействие и съучастие на българите. Та тази секта е поставена в списъка на деструктивните и опасни секти във Франция, Германия, Русия,и т.н. Но какво значение има за тези които са я поканили!? Още Веспасиан казва...,,Парите не миришат< !Позор и срам !
    • Ве
      Веселина Пашева
      0 0
      11:59, 22 сеп 2014
      От какво значение е фактът, че тази секта е свързана със сексуални скандали включително и с деца, с обсебване на имушество, със забрана на раждането!?Някой постара ли се изобщо да се информира та да знаем с какво да я посрещнем, с хляб и сол или с заплюване в лицето? Не ! Защото ПАРИТЕ НАИСТИНА НЕ МИРИШАТ! Без значение кой и как се оправдава. Разбрах , че нямаме ДУХОВЕН ИМУНИТЕТ! И че винаги ще има предатели които да отворят вратите пред врага!
Последни новини