Отбелязваме професионалния празник на локомотивните машинисти

На 20 септември се отбелязва професионалният празник на локомотивните машинисти.

От 1992 г. насам Денят на локомотивния машинист в Европа се отбелязва през третата събота на месец септември. Българският локомотивен персонал чества този празник от седемнадесет години.

От БДЖ съобщават, че към момента в двете дружества на железницата ("БДЖ – Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ – Товарни превози" ЕООД) работят 1 700 локомотивни машинисти и помощник-машинисти, които са възпитаници на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" или на неговия предшественик – Полувисшия железопътен институт.

Българските локомотивни машинисти усъвършенстват периодично своята професионална квалификация чрез участие в различни курсове, организирани от Центъра за професионално обучение (ЦПО) към дружеството. От началото на годината до момента ЦПО е организирал курсове и провел изпити за усъвършенстване и разширяване на професионалната квалификация на 585 машинисти и помощник-машинисти, а за други 172 обучени машинисти и помощник-машинисти предстои провеждането на изпити.

В предстоящите квалификационни курсове на ЦПО до края на годината ще се включат около 230 служители на пътническото и товарното дружество. Към професията локомотивен машинист проявяват интерес и външни на железницата лица. През настоящата година 36 души са взели участие в курсове за помощник-машинисти, организирани от ЦПО, а за предстоящите курсове до края на 2014 г. са се записали 20 души.

От началото на 2014 г. до настоящия момент 78 машинисти са наградени от ръководствата на "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ – Товарни превози" ЕООД за проявен висок професионализъм, бдителност и навременни действия, благодарение на които са предотвратени железопътни инциденти и е опазен живота на пътниците и целостта на превозваните товари. По повод днешния Ден на локомотивния машинист в Европа ръководството на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД ще връчи грамоти и парични награди на 30 локомотивни машинисти, работещи в дружествата за пътнически и товарни превози.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини