Вулкани заплашват японска АЕЦ

Авторитетен японски вулканолог твърди, че реакторите в японската атомна централа Сендай, заобиколена от няколко вулкана, не са безопасни, предаде Асошиейтед прес.

Според Тошицугу Фуджи, ръководител на междуправителствената японска комисия, следяща вулканичната дейност в страната, изригване на един от няколкото вулкана, обкръжаващи централата Сендай в Южна Япония може не само да нанесе щети на реакторите, но и да предизвика катастрофа от национален мащаб.

Миналия месец японските ядрени регулатори казаха, че двата реактора в централата Сендай отговарят на изискванията за безопасност, въведени след катастрофалното земетресение и цунамито, предизвикали аварията в ядрената централа Фукушима 1.

Регулаторите изключиха варианта в Япония да има голямо вулканично изригване през идните 30 години, когато реакторите достигат края на своя живот. Но изненадващо изригване на вулкана Онтаке в Централна Япония на 27 септември отново породи опасение относно безопасността на ядрените централи в страната, особено тези в района на вулканите.

"Просто е невъзможно да се предскаже дали ще има изригване в идните 30 до 40 години", заяви вулканологът Фуджи и посочи, че изригване може да бъде предсказано само броени часове или дни преди то да стане.

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини