Българин пести милиарди на САЩ

20-годишният предприемач зарязва университета, в Силициевата долина го наричат гений.
Делян Аспарухов измисли как да помогне на болни от аутизъм.

Когато обичаш това, което работиш, то не изглежда като работа. Ако фокусираш вниманието си върху дейност, която изважда най-ценните ти способности и те поставя в центъра на вдъхновяваща и иновативна общност, всичко изглежда като забавление. И си доволен - от себе си и от живота. Може би затова Делян Аспарухов често се усмихва. 20-годишният българин, израсъл в Сол лейк сити, вече сбъдна американската си мечта. Той е трети в класацията на престижното списание Business Insider за най-обещаващ стартиращ бизнес в Щатите. Преди година Делян представя своята идея за мобилно приложение Nightingale ("Славей"), което помага за терапията на деца и възрастни с аутизъм. С единствено кликване на телефона страдащите и тези, които се грижат за тях, могат да контролират състоянието на болестта. Сега идеята му е да развие приложението така, че и болници да го ползват. Според конкретните разчети на Делян Аспарухов революционното му нововъведение ще спести на американското правителство 60 милиарда долара.

Докато връстниците му ходят на купони и се забавляват, Делян следва принципа: Не мисли само за идеите си, работи върху тях. Той живее в САЩ от 17 години. Родителите му емигрират, когато е на 3. Били са още в университета, когато вдигат сватба. Първите години на малкия минават в Студентския град в София. В Щатите той завършва гимназия с отличия за представянето си по математика, приложни науки и роботика. На 14 създава софтуер, който "революционизира" статистическите модели в компанията, в която работи баща му.

Историята ми започна в 11-ти клас когато живеехме в Юта. Баба ми от Разград ни дойде на гости едно лято. Докато беше там, стана дума за рак на гърдата и за необходимостта жените да се преглеждат. Заведохме я на болница и се оказа, че има рак. И през следващите месеци всички трябваше да й помагаме с лекарствата", разказва той в интервю по bTV. Липсата на достатъчно технологии, които да са в помощ при грижата за болните хора, го провокирала за разработването на подобно решение.

Приемат го в Масачузетския технологичен институт, за две години взема почти всички курсове от специалността му "компютърни науки". Остава му още един курс, за да завърши, но той предпочита да се труди върху идеята за приложението си. Тогава идва предложението на предприемача Питър Тийл към 20 студенти да напуснат университета и да основат свои компании, ако имат обещаваща идея. А той им отпуска по 100 000 долара. Делян си казва, че ако не му потръгне, винаги може да се върне на академичните скамейки. За да спечели доларите на компанията "Тийл фелоушип", момчето трябва да напише есе, в което да разкаже за себе си и за лудата си мечта. Селекцията продължава с телефонно интервю, а след него с видеоинтервю по скайп. Одобрените пътуват до Калифорния, където имат задача за две минути да представят идеята си за бизнес пред Питър Тийл, инвеститори и ментори от компанията му. Кандидатите в началото са 2000, после се редуцират до 1000, 500, а 40 заминават за Калифорния. Накрая избират 20. Повечето от одобрените за стипендията на Тийл са от САЩ, но има и представители от Индия, Русия и Англия. Стипендията не се отпуска наведнъж, а сумите се предоставят месец по месец. Има и контрол как се изразходват парите. Веднъж на три месеца се ходи в офиса на Тийл и всеки разказва какво е правил и как мисли да продължи.

След като печели неговата стипендия, Тийл предлага на младия българин да доразвие проекта си в Меката на IТ сектора - Силициевата долина в Сан Франциско.

"Нещо подобно исках да направя, докато баба ми имаше рак. Вместо всеки ден да я питам дали си е взела лекарствата, мога да получавам навременна и постоянна информация за състоянието й по телефона", разказва Делян. Разработката ще помогне на болните да следят състоянието и дали трябва да отидат в болница. Приложението дава и допълнителна информация на лекуващия го екип. Програмата отчита дали пациентът яде и спи достатъчно. Докторите изпращат имейл с препоръки. С обновяването на базата данни във времето се улеснява работата на терапевтите. Те много по-лесно могат да разпознават симптоми и да наблюдават какви методи влияят на болния. Днес Делян има и повече хора, които му помагат. Така младият иноватор постепенно привлича още инвеститори които харесват продукта му и вярват в неговото развитие. Компаниите "Интел" и "Машабъл" също оценяват идеята на Аспарухов и го правят част от инициативата "Създаване на бъдеще днес".

С решението си да пренебрегне престижния Масачузетския технологичен институт, дал не един Нобелов лауреат, и да не завърши бакалавърската си степен, Делян се нарежда до световноизвестни личности без дипломи - Бил Гейтс, Стив Джобс, Марк Зукърбърг.

Иначе денят му е твърде обикновен. Редовно става около 8. Прекарва малко във фитнеса, след това закусва и към 10 е в офиса. Работи по 10 часа, като през това време провежда и много срещи. За релакс - играе футбол по 3-4 пъти в седмицата. А в Щатите го наричат гений.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини