Образованите жени ще спасят Земята от пренаселеност

Населението на Земята ще достигне пика си през 2070 година и ще стигне 9,4 млрд. души. Тези данни са представени от 550 експерти от Международния институт за приложен системен анализ, Австрия.

Прогнозата отчита промените в образованието на населението, а също и остаряването.

Авторите за първи път разчитат бъдещото народонаселение на 195 държави, не само по пол и възраст, но и по нивото на образованието. Според демографите, последният фактор има решаващо значение. При сценарий на бързо повишаване на нивото на образование на световното население, ръстът на жителите на Земята към 2100 година ще стигне 8 млрд. души, след което нарастването ще спре. В обратния случай може се очаква пик от 10 млрд. души.

„Когато жените стават по-образовани, те ще получат повече власт да взима решения, свързани с репродуктивните си способности и да определят броя на децата си – това почти винаги означава по-малко деца”, каза ръководителят на проекта Волханг Луц.

Освен това настоящата тенденция за застаряване на населението, която се наблюдава в Япония и страните от Западна Европа, ще се установи и в други региони на планетата.

Новите проучвания на демографите се различават силно от неотдавнашната прогноза на ООН за 11 млрд. души към 2100 година

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини