Работодателски финтове: Плащат 60% от заплатата и „всичко е наред“

Работниците могат да останат на сухо по много начини


Жалбите за неплатени трудови възнаграждания са сред най-многобройните в хасковската инспекция по труда, каза началникът й Петър Андреев на днешния отчет за дейността на службата. В региона няма масови съкращения, но има масови шашми с трудовите договори. На места работникът въобще няма такъв или пък работи на 4 часов, макар че се труди по 8. Случват се и куриози. При установяване на лица без договори работодателят спешно попълва електронната бланка на договора и я изпраща в НАП. Така като свърши проверката и служителите отидат до шефа за констативния протокол, той им показва вече регистрирания договор. „Случва се работници неочаквано да се сдобият с договори 20 минути след като сме дошли. Понеже става по електронен път, работодателите щедро се възползват от тази възможност“, обясни с усмивка Андреев. На открити места пък, при вида на вече разпознаваемата кола на ИТ, работниците бягат като затворници от зандан. „За последно го наблюдавахме на откритите кариери за гнайс в Ивайловград“, обясни шефа. Там половината са незаконни. Според злите езици пък, другата половина от ивайловградчани практикуват незаконен риболов, заради което града е прекръстен на Бракониеровград. Разбира се, Ивайловград никак не намира каламбура за духовит.

Най-честите проверки обаче са за неплатени заплати. Една такава донесла спешно изплащане на възнагражденията в хасковския тролейбусен транспорт, където били на сухо от два месеца. „Първо даваме предписания, но после сме безпощадни“, заканително заяви Андреев. Финтовете на работодателите обаче станали по-технични. Така например се плащали само 60 % от трудовите възнаграждения, като по закон това означава, че няма неплатена заплата. Това може да продължи с месеци и шефът е недосегаем. Е, ако рано или късно не си плати, става клиент на Инспекцията, но както вече стана ясно - тя първо го предупреждава. За това как са се изкривили представите в България обаче свидетелства следната реплика, „изплъзнала“ се от държавната институция: „60 на сто, ама все пак е нещо“. В страната има фирми, в които служителите стоят без заплати по 5-6 месеца.

Странно само, защо никой работодател не си купува 60% скъп автомобил или пък не живее в 60 % имение.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Po
    pol26
    27 0
    18:12, 27 ное 2014
    За първи път се пише истината.Дано инспекцията вземе мерки,а не само подкупите от работодателите.
  • 2
    Ст
    станимир аргончик
    11 0
    19:47, 27 ное 2014
    познавам Андреев от ЗММ Хасково; много свястен човек
    • 53
      53944
      4 0
      09:50, 28 ное 2014
      Най-свестния!
      С една заплата си построи вила на Кенана и купил няколко коли. А на колко хора е орязал заплатите?
  • 3
    Ба
    бат Бойко
    13 0
    19:58, 27 ное 2014
    от 2003 до 2005 имам трудов договор че съм работил в кино парадизо заверен навсякъде и в нои и в нап ама никой не ми е платил осигуровките в трудовата книжка всичко е изрядно и ми казват че съм бил виновен аз самият ами че то аз случайно разбрах че нищо не са плащали мойте бивши работодатели това ако бяхме на запад тия щяха да са в затвора вече а тука ми се смеят и казват минало давност така че и договори да имат това нищо не значи и хиляда проверки да направите в Бг нищо не са плаща това го разбрах аз съм за отказ от плащане на осигуровки и без това до пенсия няма да докараме в тая държава
  • 4
    Бу
    булдозер
    12 0
    23:26, 27 ное 2014
    Отидете в фирма аб ад там не са вземали заплати от юли месец
    • 53
      53944
      7 0
      09:51, 28 ное 2014
      Продължавайте да им бачкате за без пари! Те такива като вас търсят.
  • 5
    Ve
    velomaster
    2 0
    11:33, 28 ное 2014
    едно време Левски се опасявал,че като изгоним пашите и бейовете,нашите чорбаджии ще грабят народа!Проклети да са!

Случаен виц

Последни новини