Мъж оцеля в ледената пустош след три дни на минусови температури

Той нарича оцеляването си чудо. Преди да бъде спасен от хеликоптерите, Крей Джонсън прекарал три денонощия настред ледената пустош в Аляска, при минусови температури и в компанията на росомаха. 

Крейг Джонсън тръгнал да се прибира при семейството си, за което трябвало да измине на 80 морски мили с моторна шейна. Обаче по средата мъчителното пътуване по леда, шейната пропаднала. Тя потънала, но Крейг събрал сили и изпълзял обратно към по-дебелата част на леда.

"Не можех да се откажа. Аз трябваше да го направя за моите момчета, семейството ми", казва той за ABC. "Мисля, че е чудо, че съм жив."

В ледените си дрехи, 38-годишният мъж трябвало да извърви тридесет мили в търсене на помощ. Тогава бил нападнат от росомаха, която си играела с него, приела го като играчка.

Предупредителните изстрели не изплашили животното. Джонсън разказва, че използвал пръчка, за да се защити. После попаднал на дървена кутия, която използвал за да се подслони.

Джонсън бил обявен за издирване и няколко спасителни хеликоптери профучали покрай него. Тогава, на третата нощ, той загубил надежда.

"Когато минаваха точно над мен - не дори на 200, 300 ярда - тогава загубих надежда", казва Джонсън. Дървеният бокс, в който се приютил, започнал да му изглежда като гроб.

Тъй като температурите паднали до -35 градуса, спасителен екип, в който бил и братовчед му, тръгнал да го издирва. Междувременно вятър и сняг покрили всички следи. Нямало шанс да го видят, но го чули. "Никога не съм чувал някой да крещи така" казва братовчедът на Крейг.

Джонсън се лекува от измръзване. Казва, че волята му да оцелее била подсилена от смъртта на баща му. През 1998 г. той пропаднал през леда и се удавил.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини