Куриозните моменти в спорта през 2014 г.

Всяка година феновете на спорта по целия свят стават свидетели на изключителни постижения, които са плод на таланта, уменията, волята за победа и стотиците часове тренировки на състезателите. В същото време спорът предлага една друга страна - с куриозни, забавни и странни моменти, които често хвърлят в недоумение зрителите.

Представяме ви някои от най-любопитните моменти през 2014 г. (без претенции за изчерпателност):


1. Koгато на съдията му писне

Какво се случва, когато на футболния съдия му омръзне от грубостите на терена? Попитайте Карлос Мальо, който ръководи срещата между "Естудиантес" и "Химнасия" (1:1) в Аржентина през януари. Той издържа няколко пъти при остри влизания на играчите. В 79-ата минута обаче след остро влизане на Леонардо Хара в краката на Лукас Лихт реферът избра нетрадиционен метод за въдворяване на ред на терена.

Мальо повика капитаните на двата състава и ясно им показа, че жълтият картон вече не важи. За да видят всички какво е решил, той отиде до четвъртия съдия и му го предаде. Така в джоба му остана единствено червеният картон. За всеки случай... "Това беше начинът да покажа на всички, че жълтият картон вече е извън играта", обясни Мальо след срещата.

2. Невъзможният гол

Ако паметният гол на Роберто Карлош срещу "Тенерифе" през 1998 г. изглежда невъзможен, какво да кажем за изпълнението на датчанина Микел Хансен от европейското първенство по хандбал, което се проведе през януари. Той успя да се разпише девет пъти при победата с 33:29 срещу Австрия в груповата фаза, а едно от попаденията му беше отбелязано по изключително техничен начин от много трудна позиция. 

3. Един удивителен фотофиниш

Олимпийските игри в Сочи бяха поле на един от най-куриозните фотофиниш. Това се случи в четвъртфиналите на една от най-атрактивните зимни дисциплини - ски кроса. За полуфиналите се класираха двама от четиримата участници. Швейцарецът Армин Нидерер премина пръв финала, но останалите трима - Егор Коротков от Русия, Виктор Норберг от Швеция и Юни Пелинен от Финландия паднаха при приземяването след последния скок. Те все пак успяха да финишират по много атрактивен начин с доста малки разлики. Това наложи намесата на фотофиниш, който определи за втори полуфналист Коротков. 

4. Танцуващият с водещи

Борислав Михайлов не е единственият президент на футболна федерация, който умее да танцува. Доказа го не кой да е, а ръководителят на най-влиятелната - ФИФА. Сеп Блатер показа, че не се притеснява от проблемите в организацията и огромните критики към нея. Той потанцува до водещата Фернанда Лима на сцената пред членовете на конгреса, който предхождаше откриването на световно първенство в Бразилия.

Е, в изпълнението на Блатер липсваше интензивността в движенията и гъвкавостта на тялото, които демонстрира Михайлов. Танцът на швейцареца обаче се отличаваше с финес, елегантност и аристократична закачливост. 

5. Този толкова безмилостен враг на нападателите

Ударите в гредата се смятат за най-голямата липса на късмет във футбола. Твърде често нападателите нямат основание да обвиняват рамките на вратата за своята неточност. Когато обаче това се случи три пъти в рамките на пет секунди, няма как да се се чувстваш ощетен от съдбата. От личен опит могат да го кажат футболистите на "Инголщад", които преживявах това в двубой срещу "Бохум" от Втора бундеслига в края на ноември. Все пак домакините спечелиха убедителна победа с 3:0 и имаха повод да погледнат с усмивка на този куриозен момент. 

6. Симпатичните средни пръсти

Да загубиш след пропуснат мачбол е много трудно за преглъщане. Да загубиш титла след пропуснат мачбол със сигурност е изключително болезнено. Но да загубиш два поредни финала срещу един и същ съперник, след като и в двата случая си имал по пет мачбола, включително четири поредни в единия, едва ли може да се опише с думи. Е, това изпита Томи Робредо срещу Анди Мъри в Шънджън и Валенсия през октомври и ноември 2014 г.

След загубата на финала във Валенсия, който беше най-дългият в турнирите на АТП през сезона, испанският тенисист едва стигна до мрежата, облегна се на нея и... показа два средни пръста на своя съперник. В други случаи това със сигурност щеше да доведе до наказание. В този обаче предизвика симпатии и много усмивки. Двамата се прегърнаха приятелски, а Робредо обеща следващия път, когато има мачбол срещу Мъри, да го победи. 

7. Спортът не е за всеки

Звездите често взимат участие в началото на големи спортни мероприятия. Особено в САЩ. И често рискуват да се поизложат. Такъв беше случаят с рапъра 50 cent, който хвърли първата топка на бейзболния мач между "Ню Йорк метс" и "Питсбърг пайрътс". Неговите "умения" предизвикаха много смях и бяха определени като "момичешки". 

8. Автогол - шедьовър

Ако беше отбелязано в правилната врата, попадението на полузащитника на "Борусия" (Мьонхенгладбах) Кристоф Крамер може би щеше да бъде сред номинираните за най-красив гол в Бундеслигата. 23-годишният играч обаче направи безпомощен собствения си вратар.

Футболната история помни десетки невероятни автоголове. А когато става дума за едно от най-силните първенства в света, подобно няма как да не привлича вниманието. Освен това попадението се оказа и решаващо, защото "Гладбах" загуби дербито с "Борусия" (Дортмунд) с 0:1.

9. От врата на врата

Докато във футбола за един вратар не е толкова рядко срещано да отбележи гол от собствената си врата, във водната топка е почти немислимо. Не и за стража на "Цървена звезда" Денис Шефик. Той не просто отбеляза от собствената в противниковата врата, а го направи в последната секунда на мача срещи "Ранички" и донесе на своя отбор Купата на Сърбия след драматична победа с 13:12!

10. Да потънеш в земята от срам

Понякога, когато играч се опита да направи по-атрактивен от необходимото завършващ удар в даден спорт, ефектът е комично изпълнение, което проваля попадението. Това се случи през тази година с японския ръгбист Косуке Хашино. Вместо необезпокояван да направи есе, с което да сложи край на двубоя с Италия, той реши да завърши след скок във въздуха... Е, резултатът определено не оправда очакванията му, а след изпълнението си японецът със сигурност е искал да потъне в земята от срам. 

11. Почти в коша

Куриозните моменти в Националната баскетболна асоциация са ежедневие. Когато обаче са подбрани и коментирани от Шакил О`Нийл, стават многократно по-забавни. Една от най-силните му селекции в традиционната му рубрика Shaqtin` A Fool беше в началото на ноември. Безспорният номер 1 беше центърът на "Милуоки бъкс" Лари Сандерс, който почти отбеляза в собствения си кош. Не са за изпускане и останалите предложения, особено тройната симулация на Кенет Фарийд, Руди Гей и Демаркъс Къзинс. 

12. Магическо докосване

Както всяка година, и през 2014 г. на футболните терени по цял свят имаше изключителни голове. Някои плод на майсторство, други - на невероятен късмет. Във втората графа попада невероятното изпълнението на сирийския нападател Моатас Салхани в мач между "Ал Вехдат" и "Ал Рамта" от първенството на Йордания. Случайността обаче по никакъв начин не отнема от атрактивността на попадението му. 

13. Mr. Hot Shot

Григор Димитров умее да се забавлява и да импровизира на корта. Затова не е случайно, че е абониран за рубриката Hot Shot, която спокойно може да носи неговото има, като се има предвид колко често в нея попадат изпълненията му. Това обаче, което българският тенисист направи в четвъртфиналния мач с Джак Сок в Стокхолм, беше впечатляващо дори за неговите високи стандарти - печеливши удари с два поредни "хот-дога" след изключително мощни ретури в тялото от ракетата на американеца. 

"Понякога, когато на тренировка направя нещо подобно Роджър Рашийд и моят баща ми казват да престана с тези удари. След мача им казах: "Виждате ли защо го правя на тренировки." Те се смяха. Не бяха доволни, но се смяха. Да го направя в два поредни удара наистина е специално. А реакцията на Джак също беше страхотна", коментира Димитров след изумителните си изпълнения. 

Бонус:

Завръщането на Велислав Вуцов в А група беше кратко, но за сметка на това традиционно колоритно. Още във втория си мач начело на "Ботев" - срещу "Лудогорец" за Суперкупата на България - той привлече не само вниманието на българските зрители, но и на медиите по света. "От юмрук във въздуха до пляскане с ръце, в повечето случаи радостта след гол на треньорите е крайно предвидима и много скучна. Е, запознайте се с българския треньор Велислав Вуцов, който наистина знае как да се наслаждава на гола", възкликна английският "Метро". A "Гадзета дело спорт" допълни: "Лудогорец" спечели с 3:1, но това беше нищо пред радостта на Вуцов, която се разпространи като вирус."

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини