Украйна е готова за въвеждане на военно положение

Решението за въвеждане на военно положение в Украйна е подготвено, но за сега няма да бъде предприета подобна стъпка. Това заяви председателят на парламентарната комисия за национална безопасност и отбрана в украинската Рада Сергей Пашински.

„Всички необходими решения за военното положение в страната са разпечатани, подписани и запечатани в пликове. Ако, не дай си боже, в Черниговска или Харковска област се появи поне една батальонно-тактическа група, ще бъде обявена война на Росия, но това не е сценарий за който да мечтаем”, коментира Пашинкий в ефира на „Канал 5”

Според него въвеждането на военно положение в дадения момент няма да даде на Украйна никакво преимущество, защото, от гледна точка на мобилизацията на населението и въоръжението му, няма да промени нищо.

Съществува риск Международният валутен фонд да не отпусне така нужната помощ на Украйна, която тогава ще бъде със статут на воюваща страна.

На 20 януари щабът на антитерористичната операция в Украйна съобщи за предвижване на на три батальонно-тактически групи на Въоръжените сили на Руската федерация на територията на страната.

Във връзка с усложнената ситуация в страната президента Порошенко съкрати своята визита в Швейцария.

Източник: http://offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини