Кръстю Кръстев събра духа на Първомай в книга

С представянето на книгата „Духът на Първомай“ на Кръстю Кръстев пред Клуба на жените стартира празничният календар, посветен на 110-тата годишнина от създаването на Народно читалище „Пробуда“ - Дебър.

Първата проява, посветена на този юбилей, беше среща с духовното в битието, откъдето читалищни дейци и читатели черпят сила, а авторът си е поставил за цел да очертае най – общата граница по въпроса за нравственото развитие на общността в родния край.

„Духът на Първомай“ е семейна книга не само защото е насочена към запазването на историята и издигането на родовото самочувствие, а защото е плод на усилията както на писателя, така и на двете му дъщери – Теодора, която е оформила корицата и Десислава, която е редактор.

Кръстю Кръстев спира вниманието на читателите на 27 теми, всяка от които значима за развитието на Първомайския край и всяка своеобразно стъпало за по – добро проглеждане в бъдещето. В нея можем да прочетем за черквите, за училищата, за войводите от Първомайско.

Сборникът от разкази беше представен от Нели Атанасова, член на дружеството на писателите, която сподели: „...Цялото ми впечатление от книгата е, че всеки читател със сигурност ще намери не малко страници, които са повод за гордост“ и не скри, че нейната гордост започва още от там, че за мото авторът е избрал нейно стихотворение.

По думите на Кръстев разказите не са избрани на случаен принцип, всички те носят идеята за духовно послание, за силно присъствие на традицията - още от корицата – където място са намерили паметникът на Ангел войвода и сградата на читалището до познатия му стил на изразяване – изпъстрен с богат речник, носещ носталгията по една отминаваща епоха.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини