Фотофиниш определи победителя на кушията

С помощта на заснет кадър бяха определени победителите в традиционната дебърска кушия за Тодоровден. До крайната мярка се стигна не защото в оспорваната битка не се видя точно кой кон е финиширал пръв, а за да се установи кои коне са участвали на финала в надпреварата.

Празникът започна с традиционен водосвет, отслужен от отец Лазар и приветствие от заместник – кмета Николай Митков. В състезанието по дърпане на въже се включиха отборите на Градина и Богданица и по два отбора от Първомай и Дебър. Въпреки очакванията на публиката и голямата маса на един от отборите - домакин, отборът на Атанас Янев от Първомай се оказа най -  здрав и издърпа противниците в половината си.

Освен надпревара на езда, или както самите участници наричат дисциплината „гръб“ имаше още две категории – каручки с кон и каручки с магаре. Димитър Йорданов от Дълбок извор финишира първи при каручките с кон. Нямаше изненада при инатливите четириноги - за поредна година Христо Атанасов от Дебър беше пръв, а партньорът му спечели и наградата за най – хубаво магаре. Най – красивият кон е собственост на Стоян Стоянов. Управляващите двуколки бяха дисквалифицирани, защото нахлуха на терена докато не беше приключило състезанието с каруци.

При ездата надпреварата мина през 2 серии по шест коня, а най – добре представилите се изправиха на финал. Спечели го Стефан Илиев от Искра.

Празникът продължи с мача Дебър – Буково, който завърши при резултат 4:1. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини