На кръгла маса дискутираха безопасността на движението по пътищата

„Безопасността на движението по пътищата: споделена отговорност между бизнеса и институциите” е темата на Кръглата маса, която се проведе в бизнес инкубатора днес, организирана от община Кърджали и фирма „Интертек”.
Освен представители на бизнеса – собственици на транспортни фирми в региона, във форума участваха представители на фирмата организатор, главният архитект на Кърджали Петя Назърова, главният инженер Катя Митовска.
Кръглата маса бе открита от заместник-кмета Юсеин Ахмед, който резюмира в изказването си основните проблеми в общината по пътищата и улиците на областния център и мерките, които предприема администрацията за разрешаването им.
Сред проблемите Юсеин Ахмед посочи проблемът с трафика и задръстването, особено след отварянето на пътя през Маказа, засягащи най-вече бул. "Беломорски"; липсата на околовръстен път. По думите предстои реконструкция на кръстовището на бул. „Христо Ботев” в кв. Възрожденци, промяна на движение по основни улици и булеварди, проектна готовност за провеждане на „зелена вълна” по бул. „Беломорски”.
Сред другите проблеми Ахмед Юсеин посочи недостатъчното паркинги в централните зони на Кърджали. Според заместник-кмета общината има готовност за въвеждане на абонаментна такса за паркиране или обособяване на т.нар. „синя зона”.
„Разработена е нова наредба за организация на безопасността на движението, която предстои да бъде утвърдена от Общинския съвет. Имаме и готовност за изграждане на нови светофарни уредби по възлови кръстовища, както и монтиране на камери за видеонаблюдение, което може да се осъществи съвместно с ОД на МВР”, каза още заместник-кметът.
По време на Кръглата маса секретарят на Държавно –обществената консултативна комисия по проблеми на безопасността на движението по пътищата Алекси Кесяков чрез мултипрезентация представи параметри от пътно-транспортната обстановка в страната и община Кърджали и резултатите от Националната стратегия за пътна безопасност – 2011-2020 година.
Международно утвърдени добри практики за управление на безопасността на движение по пътищата представи пък директор-маркетинг в „Интертек” Петър Анастасов.
Свой доклад по темата изнесе и Стефан Златарев, регионален мениджър по програма „безопасност на движение по пътищата” към „Интертек” за Югоизточна Европа.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини