Киев категоричен: Крим трябва да бъде върнат в Украйна

Няма да има нормализиране на връзките между Русия и Украйна, докато Крим, който сега е под руски контрол, не бъде върнат на Киев, заяви украинският външен министър Павло Климкин, който е на двудневна визита в Япония, предаде Ройтерс.

"Не може да има ни най-малкото нормализиране на отношенията между Украйна и Русия без връщане към статуквото и установяване на пълен украински суверенитет върху Крим", каза Климкин пред репортери в Токио.

Русия анексира Крим преди година.

"Единственото предварително условие за каквото и да е ефективно, окончателно уреждане на конфликта, е пълно затваряне на украинско-руската граница", допълни Климкин.

"Защото всичко, което дестабилизира ситуацията в Донецка и Луганска област - пари, оръжия, наемници, тежки оръжия и разбира се руски бунтовнически войски - идва през руско-украинската граница", каза дипломат номер едно на Киев.

Той подчерта, че Киев иска мирно уреждане на конфликта, но предупреди, че Украйна ще използва всякакви средства, за да защити своята териториална цялост и суверенитет.

Същевременно трима украински военни са били убити, а девет ранени за последните 24 часа в Източна Украйна, посочва Ройтерс, като се позовава на украински военен източник.

Той добави, че проруските сепаратисти са обстрелвали украински позиции в Донбас 22 пъти през изминалия ден.

Русия пък отказа в Парламентарната асамблея на съвета на Европа да се създаде работна група за Украйна, защото е невъзможно взаимодействие с тази организация в условията на въведени срещу Русия санкции, заяви пред руския в. "Известия" председателят на комисията по международни въпроси в руската Държавна дума Алексей Пушков. За такава група в ПАСЕ настояваше Ан Брасьор, председателката на ПАСЕ.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини