Норвегия взима затвори в Холандия под наем

Холандия и Норвегия подписаха споразумение за 25 милиона евро, в което се предвижда Осло от септември да започне да ползва под наем холандски затворнически килии, предаде Франс прес.

Споразумението бе подписано от холандския държавен секретар на правосъдието Фред Тевен и норвежкия министър на правосъдието Андерш Анюндсен, съобщи холандското правосъдно министерство.

Споразумението трябва да бъде одобрено от парламентите на двете страни. То предвижда пристигането на 242 норвежки затворници в затвора Норгерхавен, Североизточна Холандия, от 1 септември т.г.

"Причината за това международно споразумение е, че Холандия има излишък от килии, а Норвегия няма достатъчно място за своите затворници", обясни министерството на правосъдието.

Близо 1300 души в Норвегия чакат да излежават присъдите си поради липса на места в затворите й.

Споразумението, което ще струва 25 милиона евро на Норвегия, ще важи за период от три години с възможно удължаване от една година.

Към тези затворници ще се прилага норвежкото право. Те ще бъдат охранявани от норвежки пазачи, а затворът ще се ръководи от норвежец.

Роднини на норвежките затворници се обявиха против това споразумение, тъй като затворниците ще бъдат преместени в друга страна, на стотици километри от Осло, и това ще затрудни възможностите за семейни посещения.

Роднините на норвежките затворници изтъкнаха, че ако техен роднина бъде преместен в холандския затвор, те ще трябва да отидат в Осло, оттам да вземат самолет до Амстердам, откъдето да пътуват три часа с автобус до затвора. Това вероятно ще ги принуди да прекарат нощта на място и на другия ден да изминат същия път в обратна посока.

"Всичко това поражда значителни разходи и принуждава близките да отсъстват от работа по няколко дни за обикновено посещение в затвора", заяви председателката на сдружението на семействата на затворниците Ханне Хамсунд.

Холандия предвижда около 700 нейни килии да се освободят през следващите пет години. Страната от 2010 г. е приела 550 белгийски затворници в затвор в южния град Тилбург.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини