Три села ще имат нов водопровод, за канализация - ще чакат

Около 50 км водопровод ще бъде подменен в три села на Първомайска община – Искра, Езерово и Крушево. Проектите се финансират от Оперативна програма „Развитие на селските райони, мярка 321. Общата стойност е 10,5 млн лева без ДДС. Вече старата мрежа етернитови тръби ще бъде подменена с полиетиленови, които са с гарантиран по – дълъг живот. Кметовете на трите населени места не можаха да бъдат категорично на колко точно години са водопроводните мрежи, но предполагат, че са на около 50. Кметът на село Искра – Димитър Несторов каза, че от идейна фаза до първата копка са изминали 6 години. В неговото село ще бъдат подменени 23 км водопроод. В Езерово и Крушево проектите предвиждат приблизително по 13 км подменени тръби.

Във всяко от селата беше направена „първа копка”. Въпреки въодушевлението от новото начало, жителите на селата задаваха и въпрос, който звучи резонно за тях, но на който европейските чиновници не дават отговор: Защо заедно с подмяната на водопроводната мрежа не се изгражда и канализация за отпдните води . Според тях разделянето на тези дейности е излишно и единствено увеличава разходите, които в крайна сметка плащат данъкоплатците.

Кметът на общината Ангел Папазов уточни, че за сега се извършва подмяна на водопроводната мрежа на всички населени места в общината, защото това позволяват отворените програми в този период. Едновременна подмяна на канализация и водопровод са проекти за селища с над 2000 жители, а селата, не са толкова големи. Предстои реализирането на подобни проекти за водопроводите в Татарево, Виница, Буково и се работи по разработка на проект за Караджалово и Драгойново.

Градоначалникът изрази надежда в скоро време да бъдат отворени програми, които да позволят подмяна и на канализацията в по – малките населени места..

 

Изпълнител на дейностите по проекта е GP груп – фирма специализирана в изграждането на инфраструктурни обекти. Срокът за приключването на подмяната е 4 месеца за най – голямото село – Искра и 3 месеца за Езерово и Крушево. За трите проекта ще отговаря Константин Липоев.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Из
    избирател
    13 -2
    14:45, 5 мар 2015
    а Татарево каде е в схемата а и избори наближават кога ще имаме канализация само обещания преди избори
  • 2
    Kr
    krushevec
    3 0
    15:25, 7 мар 2015
    браво раде само така. продължавай да ни лъжеш и крадеш ние и такава си те обичаме.
  • 3
    Ох
    оха
    0 0
    18:50, 8 юни 2015
    Нормално е да искат и там хора живеят и си плащат данаците,не само в София.Айде да направим София за чудо и приказ,а по селата хората да живеят като скотове?
Последни новини