Русия забрани курорта в България. Преглед на печата

Взривът в оръжейния склад в Иганово продължава е сред най-отразяваните теми във всекидневниците.

„Сапьори от Сухопътните войски участват в справянето с последиците от взрива в склада на ВМЗ  -Сопот, в карловското село Иганово, съобщи Министерството на отбраната.
Седем военнослужещи с три броя техника от състава на 55-и инженерен полк оказват съдействие за прочистване на района на взрива. Групата, ръководена от капитан Антон Делчев, е започнала работа рано сутринта.
От министерството посочват, че се извършва разузнаване на района и се изпълняват задачи по оказване на съдействие и осигуряване на безопасност на разследващите органи при процесуално-следствените действия. Има готовност при необходимост експерти да съдействат за изясняване на причините за инцидента.
Вчера военнослужещи от регионалната служба "Военна полиция" в Пловдив с две бронирани машини тип "Пустинна котка" участваха в разузнаването на района на взрива.
Два безпилотни летателни апарата бяха използвани от военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, за да бъде направен оглед от въздуха на мястото на инцидента..." - в. „Дневник".

„Около 300 ръчни противотанкови гранатомета (РПГ) са унищожени в склада на ВМЗ в село Иганово, научи "24 часа". Те са се взривили заедно с неуправлеямите ракетни снаряди, чийто брой е 2000.
Гранатата за РПГ-то има голяма разрушителна сила, след като пробива бронята на танкове, обясниха сопотски оръжейници. Този тип боеприпаси също са били съхранявани във взривеното помещение. Изстрелват се от рамо и са най-предпочитани от талибаните. Бройката струва около 50 долара.
Разследващите вчера запазиха пълно мълчание около процесуално-следствените действия.
Военни сапьори влязоха преди обяд в района на инцидента, а след тях работа на терен започнаха прокурори и следователи. Според запознати саботажът остава водеща версия.
Обсъжда се и версията, че с взрива се прикриват следите на кражба в особено големи размери..." - в. „24 чаоа".

„Трябва да се разбере каква е причината за пожара в Иганово. Когато разберем каква е причината, ще знаем и чия отговорност да се търси. Това заяви за БНТ икономическият министър Божидар Лукарски.
По думите му това, което се случи в Иганово, е коренно различно от това, което се случи в Горно Лом. Спекулация е, че е имало работници през деня в склада, непосредствено преди инцидента, допълни министърът. Министърът заяви, че е наредил проверка на взривения склад. Причина за проверката било това, че в склада се съхранявала продукция и на други, частни фирми.
Продължава разследването на версиите за взрива...
„По твърдение на директора на завода и министъра на икономиката това е нова продукция. Няма как самостоятелно да стане взрив", коментира за Нова телевизия Станчо Петков, работил 20 години във ВМЗ- Сопот.  Той отбеляза, че запалена цигара може да бъде причина за пожар..." - в. „Преса".

„Проверките във ВМЗ-Сопот тънат в мъгла
Според експерт нарушение е дори фактът, че в гръмналия склад нямало ток
Нито един контролен орган не даде конкретика вчера за направените проверки във ВМЗ-Сопот, чийто склад в карловското с. Иганово се взриви в събота вечерта.
Икономическият министър Божидар Лукарски заяви по БНТ, че не са открити пропуски, но не уточни кога е имало проверка. По думите му в експлодиралия склад са съхранявали продукцията си и частни фирми, но това не било нарушение...
От пресцентъра му отказаха информация за проверката, като се оправдаха със следствена тайна.
Проверки във ВМЗ-Сопот са правени и от служба КОС към МВР. Оттам също не дадоха никаква информация, освен неопределеното, че досега не са констатирани никакви нарушения. Министерството на отбраната не е правило проверка във взривилия се склад, казаха от пресцентъра му. Инспекцията по труда също не е ходила на ревизия в склада, тъй като в него нямало производствена дейност.
Лукарски и вчера не се отказа от версията, че експлозията е причинена умишлено...
"Взривът в Иганово не е случаен. ВМЗ е държавен завод, в който най-много са използвани и прилагани наредбите на държавата за използване и обработка на елементи с взривни вещества, за разлика от другите обекти, които гърмяха досега", каза пред "Фокус" експертът по сигурността Иван Бояджиев.
Пред БГНЕС зам.-председателят на клуб "Ракетни войски и артилерия" о.р. полк. Гергин Гергинов заяви, че може да се говори за нарушения, тъй като в склада не е имало ток, а за съхраняването на неуправляемите ракети се изисква определена температура..." - в. „Сега".

„Война между конкуренти може да е в основата на взривения склад
Двамата пазачи, които са били на смяна по време на взрива във военната база в Иганово, ще бъдат разпитани повторно. Според запознати дори и при най-малко съмнение от страна на разследващите, охранителите ще бъдат подложени и на детектор на лъжата. Причината е, че те са единствените преки свидетели на инцидента в събота вечерта, при който се взривиха стотици снаряди, комплектовани като изпълнена поръчка за клиент, чието име се пази в пълна тайна. Пазачите са първите от общо 800 настоящи и бивши служители и работници на ВМЗ-Сопот, които са в списъка за разпит. Те вече са разпитани, обяви окръжният прокурор Румен Попов и допълни, че обвинителите са разговаряли с още 40 души още в първите часове след взрива. Вторият разпит на пазачите се налага, защото и двамата за щастие са без драскотина, но пък това е много странно, при положение, че са били в епицентъра на толкова мощна експлозия. Вчера в Сопот се говореше, че е много вероятно изобщо да не са били на поста си и от страх да не ги уволнят, не искали да си признаят. Не липсваха и коментари, че може да знаят повече, отколкото казват. Оръжейници, пожелали анонимност, коментираха още, че на площадката в Иганово имало и складове, наети от частни производителите на оръжие, така че версията война между конкуренти също била много вероятна. От прокуратурата заявиха, че до три дни ще излязат със становище..." - в. „Стандарт".

Вестниците във вторник публикуват и скандални разкрития за купувача на БТК.

„Купувачът на БТК e оплетен с руски олигарх и с командир на сепаратистите в Донбас, съобщи сайтът forumnews.bg. Миналата седмица изненадващо се появи съобщение от никому неизвестния фонд LIC33, „включващ инвеститори от ЕС", в което пишеше, че консорциумът е придобил 43% от БТК, твърди forumnews.bg.
Сред членовете на консорциума е белгиецът с руски паспорт Пиер Мишел Луврие, който през последните месеци ударно купува акции във фирми, контролирани от Василев. В свое разследване агенция ФОРУМНЮЗ се опита да разбере кой е мистериозният Луврие, а отговорите, до които екипът ни стигна, са меко казано притеснителни, обясняват още от медията.
В медийното пространство се коментира евентуалната връзка на Пиер Луврие - новият инвеститор в „БТК", „Дунарит", „Авионамс", „НУРТС" и „ТВ 7" (все предприятия от кръга на Цветан Василев, придобити с пари на КТБ), с руския олигарх Константин Малофеев. Поставя се и въпросът каква ще бъде реакцията на българското правителство и на службите ни, тъй като се касае за структуроопределящи предприятия, свързани с националната сигурност.
Освен всичко налице е силно смущаваща връзка на Пиер Луврие с Игор Стрелков-Гиркин, който е командващ военните операции на сепаратистите в Източна Украйна." - в. „Стандарт".

„Миналата седмица мистериозна компания изненадващо обяви, че купува БТК. Оказва се, че зад нея стои отново човек на скандалния банкер Цветан Василев - белгиецът с руски паспорт Пиер Луврие.
Както "Преса" писа преди дни, Луврие придоби популярност, след като стана ясно, че поема контрола в няколко дружества - част от националната сигурност, с които Василев бе свързан. Белгиецът е назначен за прокурист на военните предприятия „Дунарит" и „Авионамс", на „Хедж инвестмънт България", както и за управител на „Кемира" - все фирми от империята на банкера. В сряда късно вечерта беше разпространено съобщение, според което фирмата Ел Ай Си 33 (LIC 33) придобива мажоритарния дял в мобилния оператор „Виваком".
От профилите на 41-годишният белгиец в социалните мрежи става ясно, че той е по-близък до Русия отколкото до родината си или до която и да било друга държава.
Луврие е сгоден за московчанката Олга Дягилева от средата на 2008 г. Двамата имат много общи снимки, сред които по-интересен е фотос на фона на стар танк, на който са заедно с италианката Ирина Строци.
"След Севастопол, към Киев!" гласи коментарът, оставен от белгиеца. Снимката носи дата 6 юли 2014 г.
На 17 март 2014 г. Луврие отбелязва присъединяването на Крим към Русия с обща снимка на годеницата си Оля и френския актьор Жерар Депардийо, над която се чете: "Празнуваме присъединяването на Крим към Русия с Оля и Жерар Депардийо".
Двамата мъже имат и общо селфи, правено три месеца по-рано в московския хотел "Метропол", качено, както и повечето от другите снимки, в профила на Луврие във Фейсбук през Инстаграм.
Сред харесваните от него личности в социалната мрежа са президентът Путин, националистът Владимир Жириновски и чеченският президент Рамазан Кадиров..." - в. „Преса".

„Купувач на БТК оплетен с руски олигарх и с командир на сепаратистите в Донбас?
Миналата седмица изненадващо се появи съобщение от никому неизвестния фонд LIC33, „включващ инвеститори от ЕС", в което пишеше, че консорциумът е придобил 43% от БТК. Информацията свари неподготвени и хората в управата на телекома, откъдето обявиха, че нямат идея за какво става дума. До петък от фонда предоставяха информация „на парче", като основното в нея бе, че утре мистериозните бизнесмени ще дадат пресконференция в столичния хотел „Хилтън", на която ще разкажат подробности около сделката. А тя всъщност се състои в това, че LIC33 са изкупили мажоритарния дял на Цветан Василев в БТК, който той притежаваше чрез фирмата си SHCO 79. Сред членовете на консорциума е белгиецът с руски паспорт Пиер Мишел Луврие, който през последните месеци ударно купува акции във фирми, контролирани от Василев...
В последните дни в България широко се коментира евентуалната връзка на Пиер Луврие - новият инвеститор в „БТК", „Дунарит", „Авионамс", „НУРТС" и „ТВ 7" (все предприятия от кръга на Цветан Василев, придобити с пари на КТБ), с руския православен олигарх Константин Малофеев. Поставя се и въпросът каква ще бъде реакцията на българското правителство и на службите ни, тъй като се касае за структуроопределящи предприятия, свързани с националната сигурност.
Мистерията се подхранва и от все още необявения произход на средствата (завяват се близо 900 млн. евро), които ще инвестира фондът на Луврие - LIC33.
Същевременно налице е силно смущаваща връзка на Пиер Луврие с Игор Стрелков-Гиркин, който е командващ военните операции на сепаратистите в Източна Украйна..." - в. „Труд".

Очакваният отлив на руски туристи от Черноморието също е сред темите на всекидневниците.

„Русия забрани на държавните си служители да почиват в България. Над 5 милиона служители от силовите структури на Москва нямат право да почиват по нашите курорти. Данните представи в Бургас депутатът от "БСП - лява България" Петър Кънев. Той уточни, че забраната се отнася за служителите в силовите структури- армия и службите за сигурност.
Отделно властите в Москва забраняват дотираните от държавата почивки на деца, пенсионери и ветерани в България. "Мерките се отнасят за всички държави, наложили санкции на Русия. България обаче ще го отнесе най-яко", коментира Кънев.
Луксозната база на московското правителство - Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" все пак ще посрещне руски деца и това лято, но за ваканциите вече ще плащат родителите..."- в. „Труд".

"Ще има сериозен отлив на руски туристи поради санкции на ЕС към Русия. Заявките засега са 70 процента по-малко. Беше забранено на силовите структури в Русия, а те са 5 милиона семейства, да почиват в България, бяха спрени субсидираните екскурзии на пенсионери и ученици, особено голям отлив имаме в детските лагери". Това каза пред БНР Петър Кънев - председател на парламентарната икономическа комисия..." - в. „24 часа".

В. „Дневник" съобщава за извънредни влакове за великденските празници:
„БДЖ пуска допълнителни влакове за Великден и започва предварителна продажба на билети
Холдинг БДЖ" ЕАД въвежда предварителна продажба на билети за всички бързи влакове от 23 март до 14 април по повод на Великденските празници, съобщиха от БДЖ. Билети ще се продават във всички гари и железопътни бюра в страната.
Обичайният срок за предварителна продажба на билети е 5 дни, но националният железопътен превозвач има практиката да го удължава, в случаите когато предстоят по-дълги празнични периоди.
От дружеството ще осигурят също и допълнителни вагони за влаковете, които пътуват по основните направления в страната."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини