Япония вдига 400 км стена срещу цунами

Японското правителство планира да вдигне 400-километрова стена по източното си крайбрежие, за да се предпази от опустошителни цунамита, които са постоянна заплаха за островната държава, съобщи в. „Индипендънт“. Съоръжението ще е на стойност 6,8 млрд. долара и в някои части ще се издига на височина от 12,5 м - повече от четириетажна сграда. Стената ще се изгради от бетон.

 Идеята за бариерата срещу природната стихия идва четири години след като страната преживя земетресение от 9-а степен по Рихтер и последвалото го унищожително цунами. Предизвиканите от труса гигантски вълни убиха над 18 000 души, разрушиха 400 000 къщи и повредиха АЕЦ „Фукушима“ - най-сериозния японски ядрен инцидент. Над 120 000 жители все още не могат да се завърнат по домовете си заради радиоактивното заразяване в областта около централата, от която три пъти имаше мащабни изтичания.

 Въпреки ужасяващата трагедия идеята за построяване на стена среща много противници. Дигите ще бъдат пагубни за морската флора и фауна край брега, твърдят природозащитници и се съмняват, че съоръжението би успяло да спре природната стихия. Дори съпругата на премиера Шиндзо Абе - Акие, миналата година се обяви срещу плана, който според нея „не е най-доброто решение за защита на брега“. В момента държавите, заплашени от цунами, разчитат предимно на естествената защита, като мангрови гори, коралови рифове и висока растителност.

 През 2005 г. Индия започна мащабно засаждане на кокосови дръвчета по бреговете си, за да подсили природните бариери, които според изчисленията може да „убият“ до 83% от силата на вълните.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини