Лиляна Павлова: Магистрала "Марица" се строи с усилено темпо

Строителството на автомагистрала "Марица" е възобновено, като и на двата ЛОТ-а се работи с усилено темпо.

 Това каза регионалният министър Лиляна Павлова, която заедно с шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров обходиха подробно терените и уточниха преработените графици за крайното завършване на цялата магистрала през тази година.

 В момента на ЛОТ 1 - участъкът от Оризово до Димитровград, работи екип от 92 археолози и работници. Mежду АПИ и Национален археологически институт с музей при БАН досега са подписани 3 договора за извършване на спасителни проучвания по трасето на ЛОТ 1 за проучване на 8 археологически обекта. Към момента се извършва допълнително проучване на обект от късното Средновековие. Договорът между АПИ и НАИМ-БАН беше сключен на 20 март 2015 г. Разкопките бяха подновени на 4 април 2015 г. и ще продължат 45 дни при благоприятни климатични условия. Ръководителят на археологическия екип Станимир Стойчев увери Павлова, че ще приключат с проучвателната си дейност най-късно до 20 май.

Върху 31,4 км по ЛОТ 1, трябва да се изградят 22 големи съоръжения – 8 селскостопански подлеза, 10 надлеза и 4 моста, както и да се направи реконструиране на напоителни системи, водопроводи и електрически далекопроводи. По-голямата част от съоръженията вече са готови, но по други работата е възобновена едва сега. Изпълнителят на обекта беше категоричен, че ще бъдат положени максимални усилия в предстоящите топли месеци да бъдат изградени сложните съоръжения, съобщиха от МРРБ.

 Лиляна Павлова беше категорична, че този път финалният срок за завършване на ЛОТ 1 е краят на септември и повече не подлежи на удължаване. Първоначално обектът трябваше да бъде завършен през късната есен на 2013 г., но оттогава досега пускът е удължаван няколкократно. Физическото изпълнение на обекта към този момент е около 68%.

 Значително по-оптимистични са изгледите за ЛОТ 2 на АМ "Марица". Това е участъкът от Димитровград до Харманли. Физическото изпълнение на обекта е 85%, но въпреки това и той е в сериозно закъснение. Отсечката трябваше да е готова през ноември 2014 г. В този участък почти напълно е приключила работата по строителството на 3 пътни възела, 10 надлеза, 13 подлеза и 2 паркинга. В момента усилено се работи по завършването на моста на река Харманлийска.

 Извън тези съоръжения голяма част от 34-те километра са готови за полагане на последния пласт асфалт, увериха се Павлова и инж. Лазаров. В процес на доизграждане са отводнителните системи, укрепването на скатовете край пътя и монтирането на мантинелите. При запазване на темпото на възобновената работа обектът ще бъде готов до края на май, увериха строителите. 

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини