Виртуална реалност с миризми и вятър (видео)

Очилата и шлемовете за генериране на виртуална реалност стават все по-популярни, но въпреки огромния напредък на технологиите си имат недостатъци. Маниаците винаги ще изтъкват факта, че дори най-модерните разработки въздействат само върху две от сетивата - зрение и слух. Това обаче скоро ще се промени, заканват се авторите на проекта FEELREAL.

Тяхното изобретение представлява високотехнологична маска за виртуална реалност, която може да генерира миризми и да имитира въздействието на вятър, мъгла, топлина, вибрации и пръски вода. Такива специални ефекти със сигурност ще се харесат на геймърите, които ще могат да усещат много по-автентично взривовете, горещината от пожарите или тичането под дъжда. За целта отговарят различни озонатори, нагреватели, изпарители, вибромотори и вентилатори.

FEELREAL няма да се конкурира с безбройните очила и шлемове за виртуална реалност, а ще ги допълва, превръщайки се в част от системата. Синхронизацията между устройствата ще се осъществява през Bluetooth, а вградената батерия ще осигурява автономна работа в продължение на 4 часа.

Засега FEELREAL може да се поръча само срещу предварителна заявка през платформата Kickstarter срещу $300. Авторите на проекта все още събират средства за серийното производство на маската и аналогичния като устройство шлем NIRVANA.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини