Цените по морето се сринаха. Преглед на печата

„24 часа": Отварят къпалнята "Мария Луиза", местят конната база в Ловния парк

Възстановяване на къпалнята "Мария Луиза", която от години стои под ключ, отваряне на Летния театър, премахване на автокъща "Капитолия" и заведения като "Веселото село" и "Маймунарника" - това са част от предложенията на седемте проектантски екипа, които участват в конкурса на общинското направление "Архитектура и градоустройство", за концепция за устройствен план на Борисовата градина. Визиите за развитие на парка обхващат територия от 343 хектара.

Бъдещето на всеки от обектите в парка обаче не може да бъде решено само с устройствен план. Той урежда функцията и предназначението на всеки терен.

 

„Труд": Цените по морето се сринаха - до 20% по-евтини нощувки, безплатни легла за деца до 14 години

Лято с достатъчно туристи, но с минимум или нулева печалба очакват хотелиерите по Северното Черноморие. Дори луксозните бази на първа линия са свили цените от 10 до 15% и все още имат вакантни стаи за топсезона заради очаквания масов бум на заявките last minute на ключови пазари като Русия и Украйна.

"Още от зимата някои колеги рязко смъкнаха цените, а и вече масово увеличават възрастта за безплатно настаняване на деца от 11-12 до 14-15 г., за да са конкурентни на офертите от Гърция и Турция. Така че дори на финала на сезона някои да отчетат леки ръстове на броя нощувки, приходите ще са значително по-малко", коментира Илко Запрянов, търговски директор на "Св. Св. Константин и Елена" АД.

 

„Стандарт": Подозират квестори за изнесените матури

Хиляди души могат да изнесат матурата между 8 и 9,30 часа, когато са разпратени sms-те с верните отговори. Това разказаха училищни директори, които получават паролата за отваряне на изпитния вариант точно в 8,00. В деня на изпита гръмна скандал, свързан с пробив в сигурността на матурите, след като репортери на Нова телевизия и Би Ти Ви успяха да си купят отговорите на теста съответно за 100 и 50 лева. От просветното министерство заявиха, че ще сезират МВР, но категорично отрекоха хора, свързани със създаването на тестовете, да са замесени в гафа.

 

„Монитор": Запор за „Елит петрол" и „Нафтекс"

Всички акции на "Елит петрол", "Нафтекс петрол" и "Арвен"да бъдат запорирани са поискали синдиците на КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев. Това става ясно от молбата, подадена от тях в Софийския градски съд на 15 май.

Засега няма писмени данни дали магистратите са я уважили изцяло или не, но от Търговския регистър е видно, че преди два дни частният съдебен изпълнител Стоян Якимов е наложил възбрана върху акциите на „Елит петрол" в новоучреденото дъщерно дружество „Елит петрол-Ловеч" именно въз основа на изпълнителното дело, образувано срещу „Арвен", „Нафтекс петрол" и „Елит петрол".

От запорното съобщение става ясно, че всички акции на "Елит петрол" на стойност 45 767 800 лв. се запорират, докато приключи делото, заведено от КТБ срещу тримата длъжници.

 

„Сега": Едва 1% от бедните са поискали да си върнат подоходния данък

Отказът на новото Народно събрание да се занимава с данъчното облекчение за бедните и да поправи неработещите текстове за него, гласувани при кабинета "Орешарски", доведе до очакван финал. Едва 9546 души с минимален годишен доход до 4080 лв. са поискали от НАП да им възстанови авансово удържания през 2014 г. налог. Данъчните тепърва ще проверяват дали тези хора отговарят на изискването да не са получавали никакви други доходи, включително необлагаеми - като обезщетения за безработица, детски надбавки, минимално олихвяване по дебитни карти и др. Провалът на данъчното облекчение не попречи на БСП да внесе за втори път промени в закона, така че данъкът да може да се възстановява през 2016 г.

Данъчната отстъпка за бедни предвиждаше всички хора с месечен доход в размер на минималната работна заплата да могат да поискат от държавата възстановяване на удържания им авансово данък. Първоначално от финансовото министерство съобщиха, че през 2014 г. на този праг за доходите са отговаряли около 890 000 души, без да е ясно каква част от тях са получили само трудови възнаграждения, каквото е изискването. Вчера от левицата разпространиха актуализирани данни на МФ, според които хората с доходи до 340 лв. на месец през 2014 г. са били 1 019 939. Сметките показват, че едва 0.9% от тази група са кандидатствали за възстановяване на данък, след като се разбра, че ползването на облекчението на практика е невъзможно заради недомислени законови текстове. БСП не успя да убеди мнозинството в настоящото НС да приеме тълкувателен закон, с който да изчисти текстовете и да направи възможно ползването на отстъпката.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини