Полицията в Малайзия е открила 139 гроба с останки на имигранти

Полицията в Малайзия е открила близо до границата с Тайланд 139 гроба с останки на имигранти. В някои от гробовете имало повече от едно тяло, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. 

Гробовете са били открити в 28 трафикантски лагера на около половин километър от границата в северната част на Малайзия. Полицейски говорител уточнил, че операцията по разкриване на гробовете е започнала на 11 май. Единият от тях бил само на 100 метра от масов гроб, открит по-рано този месец в Тайланд, от който бяха ексхумирани 26 тела.

Югоизточна Азия преживява хуманитарна криза, предизвикана от нелегалния трафик на хиляди бежанци от Мианмар и Бангладеш, прехвърляни в Малайзия и Индонезия през Тайланд. 

Повече от 3000 мигранти, повечето от мюсюлманската етническа група рохинги, останаха блокирани в лодки в морето този месец, след като властите в Тайланд предприеха енергични мерки срещу трафикантите. 

Разбиването на трафикантските мрежи имаше негативен ефект за много от мигрантите, които сега са изоставени в морето в лодки, които ООН нарече "плаващи ковчези".

Откритите гробове повдигат съмнения за съучастничество на властите в схемите за трафик, отбелязва "Ройтерс" и припомня за свое по-ранно разследване, разкрило, че обикновено мигрантите са задържани от трафикантите, докато не си платят подкуп.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини