„Баровските” договори в КТБ преправени незаконно

Преправянето на стандартни на т.нар. баровски договори – контрактите за депозити в КТБ с преференциални лихви, е абсолютно незаконно.

Това стана ясно от интервю на главния прокурор Сотир Цацаров в предаването „Комбина” по Нова ТV. В него обвинител №1 обяви, че до края на тази седмица синдиците на фалирания трезор ще предоставят за нуждите на досъдебното производство по аферата КТБ целия списък от вложители, които първо са имали контракти с преференциални лихви от типа на 9,8%, а след това договорите им са били направени на нормални. „Въпреки това дотук на базата на събраните доказателства с екипа ми смятаме, че има достатъчно данни за извършени незаконосъобразни действия при преправянето на преференциалните договори за депозити в КТБ в защитени от закона и съответно подлежащи на изплащане”, посочи Цацаров. Той обясни също, че вече бившите квестори на КТБ – Станислав Лютов и Елена Костадинчев, срещу които се води досъдебно производство за нанасяне на умишлени щети в особено големи размери, са получавали указания за преправянето на контрактите не от управителя на БНБ Иван Искров, а от Управителния съвет и от и.д. подуправителя и шеф на направление „Банков надзор” Нели Кордовска. Цацаров обяви също, че „Банков надзор” реално е автономия в БНБ. Обвинител №1 поряза и опитите на адвокатите на Цветан Василев да убедят разследващите клиентът им да бъде разпитан чрез видеовръзка. Цацаров посочи, че това не влиза в инструментариума на наказателното производство и обясни, че Василев ще бъде разпитан, когато бъде екстрадиран от Сърбия у нас. Главният прокурор обяви също, че очаква аферата КТБ да стигне до съда.

Междувременно от редовния седмичен отчет на синдиците на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев стана ясно, че провеждат конкурс за фирма, която да оцени активите на фалиралия трезор. Дотук са получени оферти от три дружества желаещи да се заемат със задачата. Оценката е нужна, за да може да стартира осребряване на имуществото на банката и съответно кредиторите й да си вземат парите. Основен кредитор на трезора в момента е държавата в лицето на Фонда за гарантиране на влоговете. През изминалата седмица Ангелчев и Илиев са подали и 6 броя заявления до съда за изземане на обезпечения, които са били заложени срещу теглени кредити, както и 7 броя заявления за стартиране на процедурата по изземане на имущество.

В доклада е записано също, че през седмицата е имало и среща с посланик на чужда държава, на която са били обсъждани „способите за защита на интересите на вложителите”. Кой е дипломатът обаче не е посочено.

Източник: http://www.klassa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ad
    adele
    2 0
    16:10, 25 май 2015
    Всичко около КТБ е незаконно и е време собственикът да си поеме отговорността
  • 2
    Фе
    Феникс
    1 0
    19:49, 25 май 2015
    Ами хайде де, какво го бавят още този престъпник Василев. Мина почти цяла година, а те още не могат дори да го разпитат. Крайно време е ваканцията му в Сърбия да бъде прекратена и Василев да отговаря пред съда.
  • 3
    Ма
    Малчо
    0 0
    14:41, 26 май 2015
    Мисля,че на всички ни е ясно какво тряба да се предприеме,крайно време е виновниците да си получат заслуженото!
Последни новини