Apple подготвя директен конкурент на Google Now

Apple привършва разработката на ново приложение, което ще е директен конкурент на гласовия асистент Google Now. То има кодовото име Proactive и се разработва от компанията вече няколко години, съобщава онлайн изданието 9to5mac.

Proactive ще комбинира няколко приложения на iOS, включително Siri, Contacts, Passbook и Calendar, както и приложения на външни програмисти. Асистентът ще предоставя информация на потребителя според съответния контекст и ще се съобразява с неговите навици. Същевременно Proactive ще спазва и настройките за поверителност на потребителя, като няма да следи и анализира информация, за която потребителят не е дал разрешение.

Методът на работа на Proactive е сходен с този на Spotlight, който може да показва резултати от Wikipedia. Целта е да се намали зависимостта на Apple от Google. Proactive ще замени Spotlight и ще е дълбоко интегриран в iOS. Това ще позволи и "разчупването" на интерфейса. Ако например потребителят отваря приложението на Facebook всяка сутрин в определено време, бутонът за приложението ще се показва на видно и удобно място.

В случай че човек винаги набира един и същ номер по едно и също време, например всеки вторник вечерта, бутонът за тази цел ще се появява по това време. Когато наближава време за полет, на екрана ще се показва "балонче" с информация за него. Всичко това ще надгражда досегашните възможности на приложенията и Siri.

Засега обаче остава неизвестно дали Proactive ще бъде част от iOS 9. Ръководството на компанията все още не е убедено, че проектът ще бъде готов навреме за платформата, която ще бъде представена след около две седмици, но ще започне да се предлага за потребителите чак есента. Има възможност Apple да отложи представянето на Proactive за по-късен етап, а засега да се концентрира върху подобряването на качеството на вече наличните функции и услуги в iOS 9.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини