Окончателно! Поп Кръстю не е предателят на Левски!

Поп Кръстю е реабилитиран след като доц. Михайлова разшифрова кодирана телеграма.

Поп Кръстю е оневинен! Доцент Мария Михайлова-Мръвкарова е човекът, който успя да разшифрова един изключително ценен за българската история документ от времето на Османската империя, който от своя страна осветли не известностите около залавянето и процеса срещу Васил Левски.

Още през 1973 г. тя открива препис на кодирана телеграма от османските архиви в Народната библиотека. Тя е цитирана от Васил Шанов през далечната1937 г., но само османистката открива кода и след това го превежда напълно. Тя намира ценната телеграма по време на рутинно класифициране на архивите, четем във вестник „Монитор”.
Търновския мютесариф изпраща кодираното съобщение до софийския, във връзка със започналото разследване на революционна дейност у нас. „Там е цитиран поп Христо, а не поп Кръстю, но всички са сметнали, че това се отнася за поп Кръстю, за някакви срещи на комитетските хора в лозята и са го обявили за доносник. Това е единственият документ, на който се базира твърдението за предателството му, а той там дори не е споменат”, разкривана важните подробности доц. Михайлова-Мръвкарова.

По време на науча работа открива парченце с шифър, който предизвиква силен интерес у нея.

Тогавашните власти са използвали предимно цифрови шифри, т.е. за цифра отговаря определена буква. От там историята започва да се разплита.

Нейни колеги са направили сериозна научна кариера с тезата, че поп Кръстю е предател, но сериозни факти сочат, че не той е набеден неоснователно или поне, че не съществува документ, който доказва вината му.

В документа като доносник е споменат някакъв поп Христо (не Кръстю! – бел.ред) и такъв свещеник действително е съществувал по това време в Ловеч.

След Освобождението се очаквало Светият синод да изчисти името на служителя си, но явно и тогава светите старици не са влагали излишни усилия в подобни богоугодни дела.

Според нея дори в Ловеч властите не са знаели кого точно арестуват, защото не са предявили претенции за огромната награда за главата му, твърди доцент Мария Михайлова-Мръвкарова, която благодарение на неочаквания исторически шанс оправда поп Кръстю.

Източник: razkritia.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини