Отнемат бандитски имоти и след глоба. Преглед на националния печат

„24 часа": Строят 160 моста и 19 тунела по жп линията от Видин до София

Hад 160 моста ще има по бъдещата скоростна жп линия от Видин до София, общата им дължина е 26 км. Това съобщи на форум в Белоградчик за проектите по оперативна програма "Транспорт" Стилян Кротев от НКЖИ. Той представи най-мащабния проект в железницата, чиято стойност е 2,6 млрд. евро. Фрапиращо е на 270 км да има толкова мостови съоръжения, но и трасето е много трудно, каза той. Не са малко и тунелите - те са над 14, с обща дължина 35 км, допълни Кротев.

Готов е идейният проект за пет участъка от линията от Видин до Руска Бяла, прогнозната стойност на скоростните релси е над 2,5 млрд. лв.

 

„24 часа": Министри на Станишев лобирали пред Марин за BG гражданство

Ексминистри от тройната коалиция са лобирали пред бившия вицепрезидент Ангел Марин чужденци със съмнително минало и бизнес да получават българско гражданство. Това се разбра от данните, които Яне Янев изнесе на днешното заседание на временната парламентарна комисия, която проучва помилванията и даването и отнемането на българско гражданство от вицепрезидента Ангел Марин.

По време на правителството на Сергей Станишев е било масова практика министри да лобират за даване на българско гражданство заради солидни инвестиции в страната. От справката на комисията става ясно, че бившият енергиен министър Румен Овчаров предложил за българско гражданство Абдулах Орбеин от Турция заради това, че е собственик на фирма в Ботевград, дава работа на 300 българи и оборотът на фирмата му възлиза на 1 милион долара. Освен това Орбеин имал резолюция за българско гражданство от Иван Драшков.

 

„Труд": Никой не ще имоти на бандити

С евтини коли, луксозни имоти, накити, производствени машини и дори стари самолети може да се сдобие всеки, който реши да участва в търговете за продажби на Националната агенция за приходите (НАП). Въпреки изгодните цени обаче купувачи се намират трудно, защото повечето от предложенията не са атрактивни.

Почти всички имоти, които данъчните успяват да разпродадат, са на длъжници. Конфискуваните или отнетите вещи от бандити не вървят. През 2010 г. например не е продаден нито един такъв имот. Причината е, че хората се страхуват да се сдобиват с имущество, което е принадлежало на престъпници, коментираха данъчни.

В имотния регистър на НАП, създаден през м.г., в момента фигурират 175 сгради и терени, от които 10 са били продадени, съобщиха за "Труд" от ведомството.

 

„Труд": Мафията с приходи като на НЕК

3,5 млрд. лв. е годишният оборот на организираната престъпност у нас. Приходите на мафията се равняват на 4,7% от БВП за страната и са почти колкото на Националната електрическа компания.

Най-голям в нелегалните пазари е делът на секс услугите - проститутките правят 1,5 млрд. лв. годишен оборот по света и у нас. Това е колкото приходите на едно енерго, на голяма верига бензиностанции или на един от трите мобилни оператора в България.

Данните за бизнеса на мафията бяха представени в доклад на Центъра за изследване на демокрацията.

Към 18 000 са българските проститутки в чужбина и към 8000 в страната. Нашенки предлагат платена любов в 200 града на територията на Европейския съюз и в 30 града в България. От пазара на секс услуги организираната престъпност печели най-много: над 1,2 млрд. лв. е годишният оборот на сводниците зад граница и към 300 млн. лв. у нас.

 

„Стандарт": Отнемат имоти и след глоба

Имането на мафията ще попада под ударите на закона не само при тежки престъпления. Къщи и коли ще се конфискуват и след глоба. Става въпрос за административни нарушения, довели до облага за над 150 000 лв. Това обяви пред "Стандарт" шефът на вътрешната комисия в парламента Анастас Анастасов. Процедурата по отнемане в полза на държавата ще се задвижва, ако облагата не може да бъде отнета по друг ред. Експерти обясниха, че казусът ще засегне многобройните далавери с разрешителни за строеж. Ако са издадени за вдигане на къща например, а на мястото е изникнал хотел за милиони. Това е бил един от най-проблемните текстове в т.нар. закон Попова за конфискуване на имущество, придобито по престъпен начин. Проектът бе бламиран в парламента още на първо четене през юли м.г.  Предвижда се още сметки и имоти да бъдат проверявани 15 години назад.

 

„Стандарт": ДПС отряза червените за "Белене"

Депутатите от "Коалиция за България" ще внесат вот на недоверие срещу енергийната политика на правителството и решението да се спре проекта "Белене". Това обяви лидерът на БСП Сергей Станишев след заседание на ръководството на партията. Червените си дават ясна сметка, че при евентуални дебати ще са сами с хората на Волен Сидеров, тъй като Синята коалиция подкрепи решението на кабинета Борисов. Вотът ще бъде отхвърлен с почти 2/3 мнозинство, показват грубите сметки. Хората на Ахмед Доган изпревариха вчера социалистите с изявление, че "позицията на ДПС относно АЕЦ Белене е резервирана и многократно изразявана от лидера им". Според ДПС същинските теми за вот на недоверие относно икономическата и енергийна политика на правителството са цените на горивата и състоянието на малкия и средния бизнес. "Не се притесняваме да бъдем малцинство по този въпрос в парламента. Ще настояваме и за референдум", отсече обаче Станишев.

 

„Монитор": Мафията с бюджет от 3,5 милиарда лева

Българската организирана престъпност изкарва средно 3,5 милиарда лева годишно. Това съобщиха вчера експерти от Центъра за изследване на демокрацията, които представиха последния си доклад за тенденциите в развитието на тежката престъпност у нас.

 

„Монитор": Търсим кукловода на Наглите

Държавното обвинение продължава да търси т.нар. кукловод на бандата за отвличания „Наглите", която получи общо 444 години затвор в понеделник. Заместник главният прокурор Бойко Найденов обяви вчера, че разследващите имат насоки около предполагаемия ръководител на групата, който е останал в сянка.

 

„Сега": Кабинетът излъга, че замразява заплатите в МВР

Седмица след като правителството съобщи, че заплатите в МВР се замразяват на миналогодишното ниво, истината се оказа различна. И минималните, и максималните възнаграждения в силовото министерство се вдигат от 1 май. Увеличението обаче ще важи само за хората на трудови договори, включително заместниците на Цветан Цветанов, и не засяга огромната част от униформените. Преди време премиерът Борисов определи тази привилегирована група служители като "чантаджии". По-високите заплати за тях се прокарват и с лъжлив претекст - вдигането на минималната работна заплата от 1 май.

Заплатите в МО и МВР се определят с различно постановление от възнагражденията на останалата администрация. От 2010 г. насам размерът на минималните и максималните възнаграждения и в армията, и в МВР не е променян. В таблиците през 2011 г. има една промяна - вдигане на най-ниските възнаграждения заради увеличението на минималната работна заплата от 1 септември на 270 лв.

Миналата седмица кабинетът отново е поправил тези ниски заплати заради предстоящото увеличение на минималната заплата от 1 май на 290 лв. Покрай тях министрите са дали зелена светлина и за увеличение на едни от най-високите заплати в МВР - тези на служителите, наети на трудови договори. В този кюп попада целият политически кабинет на министър Цветанов и многобройните цивилни чиновници в министерството. За сметка на тях заплатите на най-масовата категория полицаи и пожарникари няма да помръднат и с лев.

 

„Дума": Германският бизнес бяга от България

Над една трета от немските фирми не биха инвестирали в България отново, съобщи на специална пресконференция управителят на Българо-германската индустриална камара Митко Василев вчера. Той представи резултатите от анкета, проведена между членовете на камарата, която се прави всяка година.

35% от гласувалите в анкетата на камарата са посочили, че не искат да инвестират в страната, което е с близо 15% повече в сравнение с 2011 г., когато такъв отговор са дали 21.5%. "Бизнесът в България застудява", заключи Василев.

Само 12% от анкетираните компании оценяват положително сегашната икономическа ситуация в страната, каза Василев. Той цитира данни на БНБ, според които през миналата година германските инвестиции са намалели нетно с 54 млн. евро. С натрупване от 2000 г. до 2011 г. германските вложения в България са 1.8 млрд. евро.

Бизнесът се оплаква основно от недостатъчно ефективната администрация, липсата на правна сигурност и прозрачност при обществените поръчки, корупцията и лошата инфраструктура, въпреки че в тази област деловите среди отчитат усилията на правителството.

Около 40 на сто от компаниите ще назначат още служители спрямо броя на персонала през миналата година, а 15% имат намерение да правят съкращения, показват данни от допитването.

Резултатите от анкетата ще бъдат предоставени на правителството.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини