Обезлюдяване. 393 населени места с по-малко от 10 жители

По-малко от година след преброяването на населението, проведено на 1 февруари 2011 г., текущата демографска статистика отчете, че към 31 декември същата година селата без нито един жител са с две повече, съобщава БТА като се позовава на справка в Националния регистър на населените места, който се поддържа от Националния статистически институт (НСИ).

При преброяването на населението през февруари миналата година без нито един жител бяха 181 села. Единадесет месеца по-късно техният брой е 183. Любопитен е фактът, че пет села, в които по време на преброяването не е отчетен нито един жител, към края на миналата година вече имат постоянно население.

Четири от тях са в област Велико Търново - Велювци (1 жител), Дединци (3 жители), Карандили (1 жител) и Махалници (1 жител), както и с. Дебелец в област Варна (1 жител).

От преброяването до края на 2011 г. седем села са останали без постоянни обитатели. По две от тях са в областите Габрово - Драндарите (имало през февруари 1 жител) и Колишовци (1 жител), както и Кюстендил - Побит камък и Ивановци, и двете имали единадесет месеца по-рано по 2 жители. Другите три села са: Трънковци (имало 1 жител) от област Велико Търново, Малко Крушево (2 жители) от област Смолян и Габерово (1 жител) от област Хасково.

Населените места без постоянни жители са разположени на територията на 40 общини в общо 15 области. От преброяването през февруари до края на 2011 г. две области си размениха местата в тази класация. Област Варна излезе от нея, след като с. Дебелец вече има един постоянен жител, а влезе област

Кюстендил с две села без постоянни жители - Побит камък и Ивановци.

Област Габрово остава начело в класацията за най-много села без население. По време на преброяването там са регистрирани 69 населени места без постоянни жители, а в края на година броят им вече е 71. Рекордьор в областта е община Трявна, на чиято територия има 42 села без жители.

При областите на второ място е Велико Търново, която в края на годината има 55 села без население, но за отбелязване е, че са намалели с 3 спрямо данните от преброяването. Населени места без жители има още в областите Кърджали (12 села), Смолян (8 села), Хасково (7 села), по 5 села в областите Благоевград и Стара Загора, по 4 населени места без жители са разположени в областите Бургас и София-област, 3 са в област Търговище, по 2 - във Видин, Ловеч, Кюстендил и Пловдив и 1 в област Сливен.

Справката в Националния регистър на населените места сочи, че към края на миналата година 393 населени места в страната имат едноцифрен брой жители. Спрямо преброяването броят им е намалял с 2, които са се "преместили" при селата без жители. Общо 60 български села имат само по 1 постоянен жител.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини