Държавата изгуби дело за 60 млн. лв. срещу БТК

Парижкият арбитражен съд отхвърли иска на държавата срещу собствениците на БТК за плащане на неустойки за над 60 млн. лв. Делото беше заведено от Агенцията за следприватизационен контрол  през 2009 г. с претенции за неустойки. Агенцията твърдеше, че не са изпълнени задълженията по договора за приватизация за поддържане на определени нива на заетост в БТК. Арбитражът е установил, че задълженията са изпълнени и че инвеститорът е действал добросъвестно, е информацията от БНТ по този повод.
Сагата вследствие приватизацията на БТК продължава. Вече бившата агенция за следприватизационен контрол е наложила две санкции на купувача на телекома заради неизпълнени ангажименти. Първата бе за 22,5 млн. лв. за неспазена численост на персонала от 12 юни 2005 до 11 юни 2006 г., а втората бе за периода юни 2006 г. - юни 2007 г. Първоначално в Париж бе предявена първата неустойка, а няколко месеца по-късно бе заведена и втората. Агенцията е наложила ипотеки върху над 800 имота на БТК и запорира около 7% от капитала й за обезпеаване на исковете, допълват от "24 часа".

Освен че ще поеме разноските по делото в Париж, България е наказана финансово от арбитражния съд с почти 600 хил. долара, пишат медии днес. В края на 2010 г. той постанови, че тази сума трябва да бъде платена на американската "Адвент интернешънъл" за неправомерно привличане като страна по делото. "Адвент" е шапката на "Вива венчърс". Досега парите не са платени.

Решението на съда е 120 стр. и от Агенцията по приватизация смятат да търсят възможности за обжалване във Върховния касационен съд, след като се запознаят с детайлите. Води се и трето дело срещу "Вива венчърс" - за препродажбата на БТК, като искът е за 80 млн. евро. Според т.нар. clawback клауза в приватизационния договор, ако купувачът препродаде дружеството за над 300 млн. евро, държавата трябва да получи 10% от горницата, са детайлите посочени от "Дневник". Приватизационна сделка беше 65% от телекома за 230 млн. евро. Исландският милиардер Тор Бьорголфсон придоби опция за покупка на "Вива венчърс" и по-късно я продаде на AIG за 1.1 млрд. евро. Затова и държавата претендира за 80 млн. евро - 10% от горницата над 300 млн. евро.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини