Плевнелиев при Обама

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с американския си колега Барак Обама по време на срещата на НАТО в Чикаго.

Държавните глави дадоха старт на първия етап на противоракетната отбрана на Алианса за европейската територия. За България това означава защита при заплаха от региони на нестабилност.

Точно в 5,05 часа НАТО обяви, че противоракетната отбрана вече работи, което означава, че 100% от територията на България е покрита от първата фаза на противоракетна отбрана.

В Чикаго над 50 държавни лидери участват в ключовата среща на НАТО, която продължава и днес, а основна тема ще бъде Афганистан.

България ще каже точните параметри на финансовата помощ, която ще окаже на Афганистан.

В същото време президентът Росен Плевнелиев обсъди присъединяването на България към Шенген на среща с холандския премиер Марк Рюте.

На 15-минутния разговор след първата сесия на форума на НАТО държавният глава заяви, че ситуацията около приемането на страната ни в Шенгенското пространство е комплексна, но трябва да се отчитат и огромните ни усилия, които дават видим резултат.

"България трябва да бъде съдена по резултатите, които е постигнала”, подчерта Плевнелиев. По думите му всички български институции продължават твърдо с реформите – особено в областта на правосъдието и вътрешните работи. Закона за конфискацията е голяма стъпка в тази посока, допълни президентът.

Марк Рюте заяви, че за решението на Холандия се очаква доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка, който ще излезе през месец юли.

"Много е важно да покажем на избирателите, че можем да дадем ключа от входната врата на Европа, за целта ще чакаме и оценката на Европейската комисия”, посочи холандският премиер. Той изрази надежда, че напредъкът на България ще бъда отчетен.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини