16-годишен каза "Стоп" на лечението на мозъчен тумор

16-годишно британче изуми семейството и близките си със смелостта си. Тийнейджърът умира от злокачествен мозъчен тумор, но въпреки това отказа да жертва последните дни от живота си в безсмислена борба с лекарствата и реши да се отдаде на любимите си занимания заедно с всички, които обича.

"Не можеш винаги да печелиш", казва Дейвид Лангтън Гилкс след изморителна петгодишна битка с болестта.

Допреди пет седмици момчето си мислело, че е преборило тумора, но лекарите установили, че има рецидив само час, след като момчето пуснало в YouTube видео, в което съобщава, че се възстановява.

Родителите му Саша и Тоби го завели незабавно в болница, където скенерът показал, че ракът се е върнал и се е разпространил в мозъка му, надолу към гръбначния стълб.

Лекарите обяснили, че Дейвид вече е в терминално състояние и семейството решило да не го подлага на болката от нова серия химиотерапия и лъчетерапия.

Тийнейджърът най-вероятно има само седмица живот и се е отдал на подготовка за последния си бал в училище, който ще се проведе на 28 юни.

"Правил съм рецидив на заболяването няколко пъти, но сега вече е окончателно. Но хей, не може винаги да печелиш", казва 16-годишното момче.

Дейвид не е ходил на училище през последния месец, защото краткотрайната му памет е силно влошена от тумора и пие по 15 таблетки на ден, за да намали болките си.

Майка му Саша е стартирала осведомителна кампания, за да привлече общественото внимание към заболяването на децата в ранна възраст от мозъчен тумор.

Момчето проявило първите симптоми на заболяването, когато било на 11 години, те не се проявявали едновременно и диагностицирането отнело почти шест седмици.

Ако туморът беше открит по-рано, той щеше да бъде значително по-малък, а шансовете на Дейвид да оцелее – значително по-големи, смятат здравните специалисти.

Той се е подлагал на няколко операции, за да бъде отстранен тумора, с големина на топка за голф, но въпреки това прави рецидив, разказва "Дейли мейл".

"Преди да ми поставят диагнозата се чувствах много слаб, постоянно ми беше лошо и имах наистина отвратително главоболие", разказва Дейвид.

"Той беше много силен, но вече от пет седмици знаем, че туморът се е върнал. Другата седмица стават шест седмици, което е максималното време живот, което му дават лекарите. Ще бъде истинско чудо ако успее да отиде на бала си", разказва баща му.

Той допълва, че миналият месец цялото семейство е вярвало, че Дейвид вече е добре. Един ден обаче момчето се върнало от училище, казало, че не може да вижда добре и не помни нищо.

Завели го на скенер и той показал, че туморът се е върнал и се е разпространил.

"Никакво лечение повече", отсякъл Дейвид, който сега живее ден за ден. Прекарва цялото си време със семейството си. Когато му е много лошо тъжно казва: "Просто е така!"

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини