Днес СДС избира лидер на балотаж между кмета на Карлово и Ваньо Шарков

Първият тур премина без сигнали за злоупотреби. През седмицата обаче Шарков се оплака, че негови застъпници не били допуснати да следят гласуването на балотажа тази неделя. На 10 юли той подал списък с допълнителни застъпници за втория тур на изборите за председател на СДС и иска допълнително свои хора, които да следят за честността на гласуването, в Пазарджик, Кърджали, Бургас, Свиленград, Пловдив-град и Стамболийски.
Зад Кабаиванов застават временния лидер и шеф на изборния щаб Борис Марков, както и отказалия се от надпреварата за председател Румен Христов, които са против коалиция с ДСБ. Пред "Дневник" през юни той посочи, че за него най-важното е десният симпатизант да види силно и единно СДС, което да се ползва с доверието на голямата част от десния избирател.
Шарков е по-скоро за дясно обединение. В разпространена до медиите декларация той заявява, че няма да участва "в самоцелното сключване на безпринципни коалиции, неотговарящи на политиката и визията на СДС и волята на десните избиратели". Зад него обаче застават радетелите на съюза с Костов - Мартин Димитров и Надежда Нейнски.
Изборът на председател ще покаже накъде ще тръгне СДС, след като на 15 май на Национално събрание беше отхвърлена "Синята коалиция" за парламентарните избори през 2013 г. На заседанието тогава Мартин Димитров подаде оставка като лидер на партията. В момента във формацията се борят два кръга - на радетелите на съюза с ДСБ и на противниците на Иван Костов.
Вторият тур на изборите ще се проведе в около 220 избирателни секции в цялата страна, съобщиха от СДС. Право на глас имат 9000 членове на партията. Изборният ден започва в 10 ч. и приключва в 20 ч.
Крайните резултати от първия тур, в който участваха петима политици, показаха, че Шарков има преднина от 548 гласа. Той е спечелил 3172 гласа, а Кабаиванов - 2624. Останалият на трето място Иван Сотиров, който е част от столичната организация, беше взел 1575 гласа, а депутатът Лъчезар Тошев - 128.
На втори тур на вътрешни избори СДС днес избира нов председател. До балотажа достигнаха кметът на Карлово Емил Кабаиванов и депутатът от "Синята коалиция" Ваньо Шарков.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини