Делото Сапард започва отначало. Преглед на печата

Електронните издания на всекидневниците съобщават, че делото за злоупотреби с европейски средства по програма САПАРД ще започне отново.

„Делото за източване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД ще бъде внесено отново в съда в началото на следващата година. Това съобщи пред БНР директорът на Националната следствена служба и и.д. главен продурор Бойко Найденов.
Марио Николов, Людмил Стойков и още 5 други лица бяха оправдани на втора инстанция. По-късно стана ясно, че прокурор Стойчо Ненков еднолично е взел решение да оттегли протеста срещу присъдите на Николов и Стойков. Ненков обясни, че е направил това поради липса на документи, които да уличават двамата в престъпление.
Найденов каза, че в момента тече проверка срещу Ненков, а той е внесъл и предложение във Висшия съдебен съвет за неговото уволнение.
Основната причина за оправдателните присъди по САПАРД бе решението на прокуратурата да раздели обвиненията в няколко дела. Така изпратените от Германия доказателства станаха неизползваеми. Затова сега прокуратурата смята да обедини отново обвиненията в едно дело. Точно по този начин се води и процесът по аферата в Германия, където двамата подсъдими вече изтърпяха наказанията си..." - в. „Сега".

„Бойко Найденов... съобщи, че се водят разпити и се правят експертизи дали прокурора Стойчо Ненков, който не протестира оправдателните присъди на Марио Николов и останалите подсъдими, е имал достатъчно време да се запознае с делото.
Найденов съобщи, че е внесъл предложени във Висшия съдебен съвет прокурорът да бъде уволнен.
През ноември беше образувано досъдебно производство срещу Стойчо Ненков.
Марио Николов и Людмил Стойков бяха оправдани на втора инстанция от сегашния член на ВСС Калин Калпакчиев.
Разделянето на делото на части е един от аргументите на прокуратурата да поиска възобновяване от досъдебната фаза. Според Галина Тонева, зам.- главен прокурор, обвиненията трябва да бъдат в едно дело. Точно по този начин се води и процесът по аферата в Германия, където двамата подсъдими вече изтърпяха наказанията си.
Другата основна причина прокуратурата да поиска процесът да тръгне отначало е фактът, че съдия Румяна Ченалова, която гледа делото на първа инстанция, е била адвокат на един от съпроцесниците на Николов и Стойков. При това положение тя е трябвало да си направи отвод. За този случай преди няколко дни бе сезиран и ВСС.
Третата причина, която Тонева посочи, е оттеглянето на протеста на прокурор Ненков, срещу когото вече е започнало разследване за възпрепятстване на прокуратурата." - в. „Дневник".

Всекидневниците съобщават също, че задържаните в Пакистан български моряци ще се върнат при семействата си за Коледа.

„Десетте български моряци, останали в Пакистан заради неуредици при прехвърлянето на собствеността на кораба им, се прибират в България на Коледа. Договорът за продажбата на кораба, плаващ под флаг на Маршалските острови, днес е подписан, обяви управителят на бургаското подразделение на международната компания V.Ship Милен Димитров, цитиран от Дарик.
Той е заяви, че матросите са останали на кораба до подписването на договора за прехвърлянето му, както е редно в такива ситуации. По закон мъжете са задължени да изчакат протокола за предаването на плавателния съд на борда му, но за тях е осигурена храна, вода, електричество и топли напитки.
Според бургаския управител на компанията още утре моряците ще се завърнат у дома. Грешка в комуникацията е довела до репатрирането на кораба на суша два дни по-рано от обявената за продажбата му дата, заради което се е наложило екипажът да изчака до подписването на официалния документ." - в. „Дневник".

„Корабът, с който са плавали, бе задържан край бреговете на Карачи заради неуредени финансови отношения между бивш и настоящ собственик. Десетимата български моряци, заедно с 12 техни колеги от Украйна, са потеглили към Пакистан, за да предадат кораба за скрап.
Продавач и купувач обаче не се разбрали за цената и това доведе до задържането на моряците. Те помолиха чрез SMS-и роднините си в България да алармират медиите и да потърсят помощ. Днес външното министерство е наредило на посолството ни в Исламабад да поиска данни от пакистанските власти за кораба." - в. „Сега".

„Погрешно обявените за заложници български моряци се връщат у дома. Това съобщи за Радио „Фокус" - Бургас управителят на базираното в Бургас подразделение на международната компания V.Ship Милен Тодоров.
Обявените за заложници български моряци са били на кораб под флага на Маршалските острови. Плавателният съд е обявен за продажба за скрап и пътувал към Пакистан и в събота сутринта е изкаран на пясъка, по погрешка, два дни преди продажбата. Поради тази причина те не слизат от кораба, докато той не бъде продаден. Днес той е продаден и слизат от него, по силата на закона на флага и всички моряшки закони, обясни той...
Не са бедствали, нямало е нито гладни, нито жадни. Когато приливът е по-нисък, се включва аварийният дизелов генератор и хладилниците не са работили в този период и поради тази причина свинското месо може да се развали, но все още има месо за една седмица", каза Тодоров." - в. „Труд".

„Българските моряци, които чакат в Пакистан да нарежат кораба им на скраб, ще се върнат у нас до два дни...
Корабът плава под флага на Маршалските острови. На него има десетима български моряци и 12 техни колеги от Украйна. Те са потеглили към Пакистан, за да предадат кораба за скрап.  Той обаче стои край бреговете на Карачи и чака да се сключи сделка за унищожаването му. Заради това вчера се появиха опасения, че моряците са станали заложници на ситуацията и са останали дори без храна.
Забавянето обаче се получило заради объркване...
Междувременно бригади са започнали да нарязват носовата част на кораба. Според данни на международните регистри ще бъде продаден срещу 410 долара на тон метален скрап, съобщава Maritime.bg." - в. „Стандарт".

Друга актуална тема е пристигането на чудотворната икона "Пресвета Богородица-Геронтиса" у нас.

„Чудотворната икона на Божията Майка "Старица" от Атон пристигна у нас за Бъдни вечер. Светинята беше посрещната на обяд от десетки богомолци пред храма "Св. Александър Невски".
Изразяваме най-сърдечна благодарност, че се изпълни молбата на блажения патриарх Максим, да бъде донесена чудотворната икона от светогорския манастир, за да се стича многохиляден православен народ с надеждата, че Света Богородица ще напътства българите и българското правителство към успехи и духовно възраждане, каза в молитвените си слова митрополит Кирил.
Иконата е съпровождана от петчленна монашеска делегация от манастира "Пантократор" от Света Гора-Атон, водена от отец Епифаний...
На Коледа от 9.30 часа митрополит Кирил ще отслужи и празничната Света Литургия за Рождество Христово в патриаршеската катедрала. По това време православната светиня ще бъде изложена за поклонение на богомолците в "Свети Александър Невски". След това иконата ще отпътува за Варна.
Образът на Божията Майка "Старица" е от манастира Пантократор в Атон. Иконата е сътворила многобройни чудеса. Тя е с уникална мозаечна изработка и огромни размери - около 2 метра височина." - в. „Стандарт".

„Копиe на чудотворната мозаечна икона "Пресвета Богородица-Геронтиса" от Атон ще бъде донесена за поклонение в София...
Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Св. Синод, ще отслужи молебен в чест на св. Богородица заедно с архиереи на БПЦ. В богослужението ще вземат участие и светогорските монаси от манастира „Пантократор", които идват у нас заедно с иконата.
Изображението на св. Богородица ще остане в патриаршеската катедрала до 12 ч. на 25 декември, Рождество Христово, след което ще замине за Варна, където ще остане като дар за митрополитския катедрален храм „Успение Богородично".
Поклонението на иконата във Варна ще започне на 26 декември, когато се чества Събор на Пресвета Богородица. В празничния втори ден на Рождество Христово от 8.15 ч. молебен ще отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Кирил заедно с викария си, Главиницки епископ Йоан, монасите от светогорския манастир "Пантократор" и духовенството в храма. Архиерейската света Литургия ще започне в 9 часа..." - в. „24 часа".

Всекидневниците информират също, че екипи на „Екоравновесие" ще залавят бездомни кучета по време на празниците.

„Дежурни екипи на „Екоравновесие" ще работят по коледните и новогодишните празници в София. Това съобщи за Дарик директорът на предприятието д-р Манол Нейков. Осигурени са три ловни екипа, които да реагират на подадените сигнали, като такива не липсват и през почивните дни, обясни той...
По-рядко се подават сигнали през тези дни, но такива има, каза Манол Нейков. „Много често граждани си изхвърлят домашните кучета на улицата. Получих сигнал за човек, изхвърлил кучето си на централните гробища, като го вързал до урните със синджир. Кучето е агресивно и се обадих на екипа да отидат да го приберат". - в. „Труд".

„Около 11 часа тази сутрин, съвместно с общинска полиция, екип е изпратен да залови изоставено агресивно куче в Централните софийски гробища. Нейков каза още, че по празниците ще работят три екипа, като всеки от тях ще дежури поне по два дни в седмицата. Дежурните екипи ще отговарят за спешни случаи, ухапвания и други възникнали ситуации в София, каквито има всеки ден, каза още д-р Нейков.
„В тази заповед са отдадени и ветеринарните лекари, които ще дежурят в приютите. Направени е график на работещите в приютите, така че в празниците и почивните дни кучетата да бъдат нахранени и обслужени"." - в „24 часа"

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини