12 родопчани отказват да се евакуират от напукани къщи

Въпреки заповедта на кмета на община Неделино Стоян Беширов 12 души от село Върлино отказват да напуснат домовете си и да се евакуират. И днес местната управа не успя да убеди хората, да напуснат временно къщите си.

„Трябва да разберат, че е изключително опасно, цялата планина върви, няма спиране”, каза Беширов, но призна,че не може да изкара обитателите им насила.

„Всичко, което зависеше от мен съм го направил”, каза той и допълни, че те са подписали протокол, за отказ да се евакуират.

Основите на две къщи в неделинското село са напукани от активизирало се свлачище преди около 10 дни. Земята във Върлино се раздвижи след падналите през януари обилни дъждове и последвали снеговалежи.

Още във вторник градоначалникът се опита да убеди обитателите на двете жилищни сгради да напуснат и да се пренесат в осигурени жилища в общежитие в Неделино.

Хората обаче категорично отказват и предпочитат да поемат риска къщите да паднат върху главите им, вместо да изоставят имотите.

Утре в родопската община се очакват специалисти от „Геозащита” – Перник, които на място ще извършат оглед на активизиралото се свлачище да извършат, за да се изготви проект за укрепването му. Освен двете пряко засегнати къщи, то застрашава и още около 70 души в родопското село.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини